Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2012. Június 18. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A sötétségtől való félelem is lehet az álmatlanság oka

A sötétségtől való félelem is lehet az álmatlanság oka

Szakemberek szerint az álmatlanság sokaknál a szorongásra, a sötétségtől való félelemre vezethető vissza - írja az msnbc.com.

A tanulmány keretében megkérdezettek, akik alvási problémákkal küzdenek, 50 százaléka nyilatkozott egyben úgy, hogy fél a sötétségtől és mérhetően több szorongást is mértek náluk, amikor a lámpát lekapcsolták.

Ezt úgy tesztelték, hogy fülhallgatót adtak a résztvevőknek és időközönként zajokat játszottak nekik. Amikor világos volt, nem találtak mérhető különbséget a szorongó és a nem szorongó csoport között, de amikor ugyanezt sötétben csinálták, a rosszul alvók, akik féltek is egyben a sötétben, sokkal jobban megijedtek, mint társaik.

A jó hír az, hogyha erre az okra vezethető vissza az álmatlanság, az könnyen és gyorsan kezelhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 31. 08:47, szombat | Életmód

Balla Eszter kapta idén a Kaszás Attila-díjat

Balla Eszter, a 6SZÍN társulat jelöltje kapta idén a Kaszás Attila-díjat, amelyet pénteken a Szegedi Nemzeti Színházban vett át.

2024. Augusztus 31. 08:39, szombat | Életmód

A világ legjelentősebb 200 földtani örökségi helyszíne közé választották a Bakony-Balaton-felvidék egykori vulkáni mezőjét

A Nemzetközi Földtudományi Unió (IUGS) a világ legjelentősebb 200 földtani örökségi helyszíne közé választotta a Bakony-Balaton-felvidék plio-pleisztocén kori freatomagmás monogenetikus vulkáni mezőjének fordított tájképét

2024. Augusztus 29. 13:42, csütörtök | Életmód

Megkezdődött a szarvasnász, országszerte zeng az erdő

Alkonyattól pirkadatig zeng az őszi erdő, megkezdődött a gímszarvas bikák násza.

2024. Augusztus 28. 14:07, szerda | Életmód

Körültekintést kér a borkészítőktől a Nébih a mustgáz miatt

Elkezdődött a szüreti időszak, a borkészítőknek figyelniük kell a pincéikben a mustgázképződés veszélyeire - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.