Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Április 29. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A statin hatására megváltozik az étvágy

A statin hatására megváltozik az étvágy

A magas koleszterinszint csökkentésére sokan szednek statinokat a kardiovaszkuláris betegségek megelőzése érdekében. Egy új tanulmány szerint a gyógyszert szedők hajlamosabbak a magas zsírtartalmú étrendre való áttérésre - írja a CBS Pittsburgh.

A koleszterinszint csökkentésére számtalan típusú statin áll rendelkezésre, a gyógyszer szedése mellett azonban elengedhetetlen a megfelelő, egészséges étkezés, valamint a rendszeres mozgás. Hogyha a páciens rákap az egészségtelen, zsíros ételekre és abbahagyja a mozgást, mit sem ér a gyógyszer jótékony hatása.

Az új tanulmány keretében egy tíz éves egészségügyi felmérés adatait elemezték, amit az amerikai kormány megbízásából készítettek el. A vizsgálatba 28 ezer, 20 éves vagy annál idősebb felnőttet vontak be. Megállapították, hogy tíz év alatt jelentősen - 8-ról 17 százalékra - megnőtt a statinokat használok száma.

Arra is rámutattak, hogy a gyógyszer szedése hamis biztonsági illúziót kelt a páciensekben, így hajlamosabbak egészségtelenül étkezni és mozgásszegény életmódot élni.

A szerzők ezért azt javasolják a gyógyszert felíró orvosoknak, tájékoztassák a betegeket arról, hogy a gyógyszer szedése nem ad felmentést az egészséges életmód alól. A zsíros ételek fogyasztása ugyanis számtalan más problémát - elhízást, cukorbetegséget, szívbetegséget - okozhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.