Városlista
2024. március 1, péntek - Albin

Hírek

2019. Február 04. 10:51, hétfő | Belföld

A színészlegendára emlékeznek a Nemzeti Színházban

A színészlegendára emlékeznek a Nemzeti Színházban

A Nemzet Színésze, a kétszeres Kossuth-díjas Bessenyei Ferenc születésének 100. évfordulóját ingyenes programmal ünneplik a Nemzeti Színházban február közepén.

Száz évvel ezelőtt, 1919. február 10-én született az egyik magyar színészlegenda, Bessenyei Ferenc. Ezért a Nemzeti Színház ingyenes programot hirdet, amivel a 2004-ben meghalt színészre emlékeznek.

A Nemzeti emlékestje a színház Nagyszínpadán lesz február 15-én, 17 órai kezdettel. Előtte, 16 óra 30-kor a színház kertjében virágokat és mécseseket helyeznek el Párkányi Raab Péter Bessenyei Ferencet a Bánk bán szerepében megörökítő szobránál. A színpadi megemlékezésen a pályatársak közül ott leszBakos-Kiss Gábor, Benkő Péter, Császár Angela, Kovács István, Nemcsák Károly, Papp Éva, Piros Ildikó és Rubold Ödön. A közös történetek mellett filmrészleteket vetítenek majd és novellák is elhangzanak.

„Talán úgy tudtam élni, hogy hasznossá tudtam tenni magam (...) kivéve azt a néhány pillanatot, amikor az ember éppen tehetséges, a művészetet folyton gyakorolni kell. Főként azért, hogy a teremtő másodperceket jól ki tudjuk használni” – mondta egykor Bessenyei Ferenc.

Forrás: origo.hu

Főkép: kulturpart.hu - kony.network.hu

Kép: Nemzeti Színház- Bessenyei Ferenc Tőkés Annával a Nemzeti Színház 1951-es Bánk bán-előadásán, amit Major Tamás rendezett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 01. 15:26, péntek | Belföld

Meteorológia: megdőlt a melegrekord a fővárosban csütörtökön

Megdőlt a hajnali és a napi fővárosi melegrekord is csütörtökön - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján pénteken.

2024. Március 01. 08:24, péntek | Belföld

Gyopáros Alpár: nem állt meg a népességfogyás az Alföldön, de lassult az üteme

Az alföldi kistelepüléseken ugyan nem állt meg a népességfogyás, de lassult az üteme a Magyar falu program hatására - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Békés vármegyei Medgyesegyházán.

2024. Március 01. 08:23, péntek | Belföld

Lázár János: a legnagyobb rezsicsökkentést hajtják végre a közlekedésben az új tarifarendszerrel

Új időszámítás kezdődik március 1-jével a magyar közlekedésben: a legnagyobb rezsicsökkentést hajtják végre, a tarifarendszer változtatása több mint 4 millió ember életét teszi könnyebbé, jobbá