Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2013. Július 12. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: orientpress

A szívbetegeknek különösen óvakodniuk kell a szmogtól

A szívbetegeknek különösen óvakodniuk kell a szmogtól

A légszennyezettség különösen káros a gyenge szívűekre, akár halálukat is okozhatja - hívja fel a figyelmet egy nemzetközi tanulmány, amelyről a BBC számol be. A Brit Szív Szövetség adatai szerint a városok többsége meghaladja a légszennyezettségi szint biztonságos mértékét.

A légszennyezettséget - különösen a közlekedésből származót - már korábban is összefüggésbe hozták a szívinfarktus megemelkedett kockázatával, a szívelégtelenséggel azonban nem.

Ez utóbbi oka, hogy a szívizomzat túl gyenge és kevésbé jól végzi a vér pumpálását a szervezetben. A legerősebb kapcsolatot az olyan gázok, mint a szén-monoxid, nitrogén-dioxid, valamint a finom por általi légszennyezettség - teherautók, taxik - találták.

Megállapították, hogy azok, akiknek egyébként gyenge a szívük fokozott kockázatnak vannak kitéve akkor, hogyha forgalmas helyen élnek, vagy sokat utaznak tömegközlekedéssel. A szennyezettségnek jobban kitett napon pedig még inkább megnövekszik a szívelégtelenség kockázata.

A WHO ( Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint a légszennyezettség világszerte 1,3 millió ember haláláért felelős.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 31. 08:47, szombat | Életmód

Balla Eszter kapta idén a Kaszás Attila-díjat

Balla Eszter, a 6SZÍN társulat jelöltje kapta idén a Kaszás Attila-díjat, amelyet pénteken a Szegedi Nemzeti Színházban vett át.

2024. Augusztus 31. 08:39, szombat | Életmód

A világ legjelentősebb 200 földtani örökségi helyszíne közé választották a Bakony-Balaton-felvidék egykori vulkáni mezőjét

A Nemzetközi Földtudományi Unió (IUGS) a világ legjelentősebb 200 földtani örökségi helyszíne közé választotta a Bakony-Balaton-felvidék plio-pleisztocén kori freatomagmás monogenetikus vulkáni mezőjének fordított tájképét

2024. Augusztus 29. 13:42, csütörtök | Életmód

Megkezdődött a szarvasnász, országszerte zeng az erdő

Alkonyattól pirkadatig zeng az őszi erdő, megkezdődött a gímszarvas bikák násza.

2024. Augusztus 28. 14:07, szerda | Életmód

Körültekintést kér a borkészítőktől a Nébih a mustgáz miatt

Elkezdődött a szüreti időszak, a borkészítőknek figyelniük kell a pincéikben a mustgázképződés veszélyeire - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.