Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2013. Május 02. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A tavaszi pollenszezon csúcsidőszakában vagyunk

A tavaszi pollenszezon csúcsidőszakában vagyunk

A tavaszi pollenszezon csúcsidőszakában vagyunk, országszerte egyszerre tíznél is több allergén van jelen a levegőben tüneteket okozó mennyiségben - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán a Facebook-oldalán.

Mint írták, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint a hét elején tovább erősödött a pollenterhelés. A fővárosban a legnagyobb terhelést még mindig a platán jelenti, amelynek virágporát nagyon magas koncentrációban regisztrálták. A tölgy pollenje a magas szintet érte el, de a platán, a nyír, a fűz, a ciprus- és tiszafafélék, a bükk és a dió virágporát is közepes, vagyis tüneteket okozó mennyiségben észlelték.

Alacsony, tüneteket nem okozó mennyiségben jelen voltak még a vadgesztenye, a kőris, a fenyőfélék, a juhar, a gyertyán, a nyár, valamint már a pázsitfűfélék pollenszemei is - tették hozzá.

Az ÁNTSZ kiemelte, hogy az allergiások az orvosuk által javasolt gyógyszerek szedése mellett enyhíthetnek tüneteiken, ha ilyen időszakban a szokásosnál sűrűbben mosnak hajat, cserélnek ágyneműt, gyakrabban porszívózzák lakásukat, cipőjüket naponta áttörlik. Érdemes elkerülni a ruhák szabadban történő szárítását, emellett nem tanácsos utazás közben lehúzni a gépjármű ablakát.

Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet továbbá az Országos Környezet-egészségügyi Intézet pollennapló szolgáltatására (https://www.pollendiary.com/Phd/hu/start), ahol egyénre szabott tanácsokkal is szolgálnak az allergiásoknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 31. 08:47, szombat | Életmód

Balla Eszter kapta idén a Kaszás Attila-díjat

Balla Eszter, a 6SZÍN társulat jelöltje kapta idén a Kaszás Attila-díjat, amelyet pénteken a Szegedi Nemzeti Színházban vett át.

2024. Augusztus 31. 08:39, szombat | Életmód

A világ legjelentősebb 200 földtani örökségi helyszíne közé választották a Bakony-Balaton-felvidék egykori vulkáni mezőjét

A Nemzetközi Földtudományi Unió (IUGS) a világ legjelentősebb 200 földtani örökségi helyszíne közé választotta a Bakony-Balaton-felvidék plio-pleisztocén kori freatomagmás monogenetikus vulkáni mezőjének fordított tájképét

2024. Augusztus 29. 13:42, csütörtök | Életmód

Megkezdődött a szarvasnász, országszerte zeng az erdő

Alkonyattól pirkadatig zeng az őszi erdő, megkezdődött a gímszarvas bikák násza.

2024. Augusztus 28. 14:07, szerda | Életmód

Körültekintést kér a borkészítőktől a Nébih a mustgáz miatt

Elkezdődött a szüreti időszak, a borkészítőknek figyelniük kell a pincéikben a mustgázképződés veszélyeire - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.