Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2016. Július 27. 20:43, szerda | Helyi
Forrás: MTI-V, Fotó: HD WALLPAPERS Backgrounds

A tengelic lesz 2017-ben az év madara

A tengelic lesz 2017-ben az év madara

A tengelic nyerte el 2017-re az év madara címet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazásán, amely szerdán fejeződött be.

A legtöbb szavazat a tengelicre érkezett, ezért a civil szervezet ennek a madárnak, illetve élőhelyének védelmével foglalkozik kiemelten a jövő évben - közölte az MME az MTI-vel.
Az egy hónapig tartó lakossági szavazáson a tengelicre 5 445, az erdei fülesbagolyra 4 446, míg a házi verébre 2 632 voks érkezett.
Mint írják, az év hátralévő időszakában az MME szakmai stábja elkészíti a fajt bemutató anyagokat, illetve kidolgozza azokat az ajánlásokat, amelyekkel a lakosság, a közterületi zöldfelületeket kezelő állami és önkormányzati szervezetek, cégek segíthetik a fészkelő állomány védelmét különösen a lakott területeken.
A tengelic az egyik legszínesebb és leggyakoribb pintyféle. Sík és dombvidéken egyaránt előfordul, a települési kertek, parkok, fasorok gyakori költőfaja. Vékony növényi szálakból álló, szőrrel és a nyárfa termésszőreivel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi. Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként 4-5 tojást rak. Szinte mindig csapatosan látni, a madáretetők gyakori vendége. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki.
Az MME által 1979-ben elindított Év madara program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok és élőhelyük társadalmi szintű bemutatása, amelyek védelmében a lakosság egészének fontos szerepe van - írták a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 09:14, csütörtök | Helyi

Vastapssal búcsúztatták a hívek Benkovich Ferenc atyát

Nem elköszönni, hanem megköszönni – ezzel a lelkülettel gyűlt össze a hatalmas tömeg a győri Szentlélek templomban, hogy utolsó miséjén hálát adjanak a plébánosért, akit kényszernyugdíjazott a püspöke.

2024. Augusztus 01. 08:10, csütörtök | Helyi

Felpöröghet az albérletpiac Győrben is

Az egyetemi ponthatárok kihirdetésével magasabb fordulatszámra kapcsolhat az albérletpiac.

2024. Augusztus 01. 07:13, csütörtök | Helyi

Nagyon megbüntette a hatóság a hulladékégetőt

A legutóbbi tűz miatt tett bejelentést a városrész önkormányzati képviselője a kormányhivatalnál, a hatóság döntését pedig nyilvánosságra hozta.

2024. Július 31. 09:15, szerda | Helyi

Elhunyt Dunaszentpál polgármestere

Váratlan és fiatalon elhunyt Csontos Attila dunaszentpáli polgármester.