Városlista
2022. október 6, csütörtök - Renáta

Hírek

2012. Augusztus 15. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A tenger mélyén találták meg a megoldást a szuperbaktériumok ellen

A tenger mélyén találták meg a megoldást a szuperbaktériumok ellen

Új antibiotikum-vegyülettel állt elő az Argyll nevű cég, amely véleményük szerint számos olyan baktérium leküzdésére lesz alkalmas, amik egyébként rezisztensek a gyógyszeres kezelésekkel szemben - számol be a felfedezésről a BBC.

Az egyesült királyságbeli Oban-hoz közeli Dunstaffnage-ben található Auquapharmon a tengeri élőlények kutatása közben fejlesztették ki az új vegyületet. A biotechnikai vállalat szerint az új komponens hatékonyan képes felvenni a harcot a Clostridium difficile, a Staphylococcus és a Streptococcus nevű baktériumok ellen.

A kutatók az AQP-182 nevű vegyülettel álltak elő, miután több mint tízezer tengeri mikroorganizmust vizsgáltak át, amelyek különböző fertőzések ellen és gyulladáscsökkentésre is alkalmas tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az Aquapharm igazgatója, Dr. Tim Morley elmondta: 'a természetes anyagok adatbázisának átvizsgálása során 16 olyan új vegyületet azonosítottunk, amelyek teljesen újszerű és változatos kémiai osztályokba tartoznak'.

A legkorszerűbb AQP-182 nevű vegyület ígéretes farmakológiai és farmakokinetikus jellemzőivel új reményeket ad a nehezen kezelhető rezisztens bakteriális fertőzések kezelésében.

Az AQP-182 klinikai kísérletei várhatóan 2013 második felében kezdődhetnek meg.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 23. 14:44, péntek | Életmód

Hatvan éve nem ragyogott ilyen fényességgel a Jupiter

A Jupiter Nap körüli keringésének legfényesebb szembenállásába kerül szeptember 26-án. Az óriásbolygó 1963 óta most a legfényesebb, legközelebb tizenkét év múlva lesz hasonló a helyzet.

2022. Szeptember 20. 13:47, kedd | Életmód

Évente 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban

Évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban, csaknem 15 millió tonnával többet, mint amennyit importálnak - írta kedden a Guardian brit napilap.

2022. Szeptember 19. 13:02, hétfő | Életmód

A Kispál és a Borz jövőre a Budapest Parkban lép fel

A Kispál és a Borz a Budapest Parkban tartja egyetlen jövő évi magyarországi koncertjét május 12-én.

2022. Augusztus 31. 13:07, szerda | Életmód

Szarvasbőgés-hallgató túrákat szervez a Gemenc Zrt.

Elkezdődött a gímszarvasbikák bőgése a gemenci erdőben, a Gemenc Zrt. erdei vasúttal szervez kirándulást a bőgéstől leghangosabb erdőrészekhez - közölte az erdőgazdaság az MTI-vel.