Városlista
2024. augusztus 3, szombat - Hermina

Hírek

2013. Szeptember 05. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: orientpress

A terhesség alatti vizesedés komoly gondokra is utalhat

A terhesség alatti vizesedés komoly gondokra is utalhat

A terhesség alatt számos kellemetlen tünet jelentkezhet, így például a lábak bedagadása. A vizesedés során a végtagok felpuffadnak, a bőr feszül, fájdalom is jelentkezhet. Nyáron a meleg hatására a tünetek fokozódhatnak. A terhességi vizesedésre illetve lábdagadásra érdemes figyelni, főleg ha az a visszerek megjelenésével is társul, mert egyes esetekben komolyabb gondokat is előre jelezhet.

A lábak vizesedése a terhesség alatt természetes lehet

„Terhesség során bizonyos fokú lábdagadás megengedett, mivel ilyenkor a szervezet több vizet tart vissza. Emellett a növekvő anyaméh nyomást gyakorol a kismedence nagyobb visszereire, akadályozva a végtagokból a vér visszaáramlását a hasüreg felé. A vizenyő leggyakrabban a harmadik trimeszterben okoz problémát, ráadásul nyáron mindez fokozódhat, főleg az esti órákra. Ezek a tünetek pihenésre vagy a reggeli órákra jelentősen enyhülnek” - mondta Dr. Kósa Éva, a Trombózisközpont angiológusa.

A szakember továbbá felhívja a figyelmet a terhesség során fellépő kóros jelenségre a preeclampsiára, mely a lábak, az arc, szemhéjak és a kezek hirtelen kialakuló megdagadásával jár. Ezen tünetek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni. Szintén kóros állapotot jelezhet, ha csak az egyik láb dagad meg fájdalmasan, mert ilyenkor gondolunk a mélyvénás trombózisra is.

Tehetünk a vizesedés és a komolyabb bajok ellen

„A terhesség során kialakuló és fokozódó lábdagadás, valamint a visszértágulatok megjelenése kompressziós kezelést - vagyis fásli vagy kismamaharisnya viselését - teheti szükségessé. Általános tanácsként ajánlatos kerülni a hosszas állást, és ha lehet, polcoljuk fel a lábakat. Javasolt a séta és a vénás torna is, illetve a bő folyadékfogyasztás, mely a várttal ellentétben csökkenti a vízvisszatartást is.

Fontos megjegyezni, hogy a terhességi vizenyő egy átmeneti állapot, mely a szülés után néhány héten belül rendeződik” – mondja a szakértő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.