Városlista
2023. február 8, szerda - Aranka

Hírek

2022. Szeptember 02. 08:41, péntek | PR
Forrás: (x)

A tökéletes kávé elkészítése

A tökéletes kávé elkészítése

Mindenkinek vannak szokásai a kávé főzését, tárolását és elfogyasztását illetően, azonban nem lehetünk abban biztosak, hogy mindent tudunk a kávékészítésről. Mi lehet a kávé elkészítésének titka, és mitől tökéletes egy kávé

Ha mégis otthon készítenénk magunknak kávét

Először is fontos leszögezni, hogy otthon nem szükséges a tökéletességre fektetni a hangsúlyt, hiszen rengeteg kávézó létezik, ahol magas minőségű kávéfajtákból válogathatunk. Azonban, ha otthon is szeretnénk egy igazán jó kávét inni, először is a szokásokon kell változtatni. Ha valaki a rövid kávét szereti, akkor célszerű befektetni egy kotyogóba, vagy egy kapszulás gépbe. Lehet hosszú kávé vagy rövid, minden ott kezdődik, hogy milyen vizet használunk. Így hát használjunk palackozott vizet vagy vízszűrőt.

Mitől függ a kávé íze?

Több tényező is befolyásolhatja a kávé ízét, többek között függ:

- a kávé fajtájától
- a szállítással kapcsolatos körülményektől
- a pörköléstől
- a pörköléstől eltelt időtől

Hogyan tudjuk befolyásolni a kávé ízét?

A tökéletes kávé ott kezdődik, hogy megfelelően termesztették, gondosan és szakszerűen szüretelték, dolgozták fel, és a pörkölés után alaposan készítették elő. A végső ízre azonban hatással lehetünk mi magunk is, ezért fontos tényező:

- az elkészítés módja
- a víz minősége
- a kávé őrlemény típusa
- a hőmérséklet
- és a tömörítés mértéke

Egy igazi barista nem csak jó kávét tud készíteni

Egy jó barista a profi kávékészítésen túl, rengeteg feladatot lát el. Napi kapcsolatot tart fent a pörkölővel, emellett egyeztet a beszállítókkal. Az alapanyagokról visszajelzést ad, és a kiváló érzékeire hagyatkozva változtatásokat is javasol. Ezen felül be kell állítania a szemcseméretet és az adagolást, a kávégépen pedig a hőmérsékletet. A kávégépek rendszeres használata miatt szükséges karbantartást is végeznie. Manapság több színvonalas barista tanfolyam közül válogathatunk, ahol lehetőségünk van profi baristává válni!

Kitartó gyakorlással bárkiből lehet profi barista

Nem azon van a hangsúly, hogy valakinek egy alapanyag ízlik-e vagy sem, hanem bizonyos paramétereket kell vizsgálni és azokat figyelembe venni. Mindez megtanulható. Egy barista képes felfedezni, hogy van-e az adott kávéban keserű íz, és képes meghatározni annak mértékét. Az édesebb ízeket és az utóízt egyaránt szakmailag képesek meghatározni. A kávéfajták minőségének a megállapítása idővel fejleszthető. Természetesen, aki a nazális jegyeket nem képes megfelelően érzékelni, sajnos hátránnyal indul, de alapvetően mindenkinek megvan a képessége a kóstolásra. Az intenzív gyakorlás tehet valakit igazi kávészakértővé.

A profi kávészakértők is kísérleteznek

A kávézás egyértelműen trendnek tekinthető, világszerte rendszeres kutatást és kísérletet végeznek annak érdekében, hogy hogyan lehet magas minőségű kávét készíteni. Rengeteg új kávézó nyílik, ennek köszönhetően mindig szükség van jól képzett baristákra. Manapság kiváló kávészakértő képzések állnak a rendelkezésünkre, köztük a világhírű olasz illycaffé magyar képviselője, az Espresso Kft. által kínált barista képzés is. Az Universitá del Caffé tanfolyamán az illy több mint 80 éves tudása alapján cserjétől a csészéig részletekbe menően végig kísérnek bennünket a kávékészítés útján!

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 03. 16:58, péntek | PR

K&H: kilőtt a kakaós csiga és a hamburger ára

21 százalékos éves árváltozást mutat a gyerekinflációs kosár

2023. Január 31. 15:55, kedd | PR

Új év, új kezdet, új munkahely? Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak a munkahely váltás előtt!

Sokan kötik valamilyen dátumhoz, születésnaphoz vagy egy új esztendő kezdetéhez az életüket tudatosan érintő változásokat.

2023. Január 31. 10:26, kedd | PR

Új zenei stílust keresel? Ezeket mindenképp hallgasd meg!

Sokan vannak, akik nehezen találják meg a saját stílusukat, ezért vagy lelkesedés nélkül csinálnak dolgokat, vagy egyszerűen beleolvadnak a tömegbe. Miért?

2023. Január 30. 12:43, hétfő | PR

Felújították és átadták a Jánosik Kft. irodaházát

Ünnepélyes keretek között, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, valamint Csöbör Katalin országgyűlési képviselő jelenlétében adták át a Jánosik Kft. 350 millió forintból felújított és korszerűsített irodaházát