Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Október 03. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

A 'varázsgomba' pozitív személyiségváltozást okozhat?

A 'varázsgomba' pozitív személyiségváltozást okozhat?

Egy új kutatás - amely a tudósok szerint parázs vitákat fog kiváltani a tudományos világban és azon túl is.

Arra a következtetésre jutott, hogy az úgynevezett 'varázsgomba' nevű hallucinogén szer egyik összetevője tartós, pozitív személyiségváltozást idézhet elő. Az eredmények megkérdőjelezik azt az elméletet, amely szerint a személyiség pszichológiai szempontból az emberek legstabilabb jellemzője.

Szigorú, klinikailag ellenőrzött körülmények között végezték el a tudósok azokat a kísérleteket, amelyek során az alanyoknak a 'varázsgomba' nevű hallucinogén anyag egyik összetevőjét, a pszilocibint adták be. A kutatók ezután nem várt eredményeket tapasztaltak - írja a Journal of Psychopharmacology.

Az alanyok 60 százaléka esetében ugyanis a személyiség pozitív irányba változott a szer hatására: elméjük sokkal nyitottabb lett a világ dolgaira. Ami pedig igazán nagy meglepetést okozott, az az volt, hogy ez az állapot mindannyiuknál tartósnak bizonyult, és átlagosan egy évig fennállt.

A kutatás azért jelent nagy előrelépést, mert a szakemberek eddig úgy hitték, hogy a személyiség megváltoztathatatlan, és egyértelműen jellemez egy adott embert. A tudósok máris azon gondolkodnak, hogy a pszilocibint hogyan alkalmazhatnák terápiás célokra súlyosan beteg emberek esetében.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.