Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2016. Május 30. 10:29, hétfő | Életmód
Forrás: MTI-V, Fotó: NOAA

A világ legnagyobb tengeri szivacsát fedezték fel Hawaii közelében

A világ legnagyobb tengeri szivacsát fedezték fel Hawaii közelében

\"Családiautó-méretű\" tengeri szivacsot fedezett fel két Hawaii környékén kutató tudós, akik szerint valószínűleg a világ legnagyobb mélytengeri szivacsára bukkantak.

Az Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) és a Hawaii Egyetem kutatói a Marine Biodiversity folyóirat legfrissebb számában publikálták a felfedezést. Az óriási tengeri szivacsot a hawaii partok közelében több mint kétezer méter mélyen, távirányított kis tengeralattjáróról filmezték le. A tudósok tavaly nyáron végeztek kutatásokat a 362 ezer négyzetkilométeren elterülő Papahanaumokuakea tengeri rezervátumban.
Hatalmas mérete miatt a szivacsok közé sorolták az élőlényt, valószínűleg egy új szivacsfaj lehet - közölte tanulmányt jegyző Daniel Wagner, a NOAA tudósa, aki a Hawaii Egyetem biológusával, Christopher Kelleyvel együtt tette a felfedezést.

Wagner a CCN-nek elmesélte, hogy a legtöbb szakember, akinek megmutatták a videofelvételt, azt mondta, hogy még sohasem látott ilyesmit.
A kutatók mintát is vettek a szivacsból, hogy megpróbálják azonosítani, vagy legalább azt megvizsgálni, mely fajjal lehet rokon. Azt is szeretnék megállapítani, hogy hány éves lehet. A mai tudomány már elég sokat tud a tengeri szivacsok élettartamáról, néhány korábban megtalált nagyobb példány életkorát 2300 évesre becsülték. Wagner szerint a Hawaiinál felfedezett óriási, 3,5 méter hosszú, 2 méter magas és 1,5 méter széles szivacs évszázadokkal lehet idősebb azoknál.
Korábban egy 1887-ben Kanada nyugati partjainál talált tengeri szivacsot tartottak a legnagyobbnak: a szivacstelep 3,4 méter hosszú, egy méter magas és fél méter széles volt.
A szivacsok az aljzathoz rögzült, gyakran telepeket alkotó vízi, legtöbbször tengeri állatok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.