Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2017. Május 16. 11:56, kedd | Életmód
Forrás: mti

A világon elsőként drónról ugrott egy ejtőernyős

A világon elsőként drónról ugrott egy ejtőernyős

Pilóta nélküli repülő eszközről hajtott végre ugrást egy ejtőernyős Lettországban - jelentette be a drón gyártója, amely viedót is közzétett a szerinte az ejtőernyőzésben új korszak kezdetét jelentő ugrásról.

Ingus Augstkalns lett extrémsportoló egy 120 méter magas televíziós átjátszóállomás tetejéről emelkedett 330 méteres magasságba minden probléma nélkül a 3,2 négyzetméteres, 70 kilogrammos és 16 rotor hajtotta repülő eszközzel, amely 200 kiló terhet bír el.

A drónba kapaszkodó ejtőernyős (dronediver) sikeresen földet ért a Lettország egy ritkán lakott középső vidékén végrehajtott hétvégi akcióban.

Az ejtőernyős ugráshoz nincs többé szükség helikopterre, mától bárhol lehet ugrani, városokban, sivatagban, hegyekben – jelentette ki Janis Putrams, a teherszállító drónokra szakosodott lett cég, az Aerones vezérigazgatója.

A gyártó hangsúlyozza, hogy teherdrónja segítheti a mentőakciókat is, például a tűzoltást, égő épületek tetején vagy más, nehezen megközelíthető helyen rekedt emberek elszállítását.

Ugyanezzel a repülő eszközzel januárban kipróbáltak egy új, droneboarding-nak nevezett sportágat is: nagy sebességgel vontattak vele szörfözőket egy befagyott tó jegén.

Az ejtőernyőzésre használható drón 35 ezer euróba (11 millió forint) kerül, az eszköz jelenleg 10 percnyi repülésre alkalmas.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.