Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Március 20. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A zsír is lehet egészséges!

A zsír is lehet egészséges!

Nem minden rossz, ami zsíros. Sőt, bizonyos fajta zsírokra szüksége van a szervezetnek a napi energiához és az olyan létfontosságú szervek megfelelő működéséhez, mint az agy és a táplálékok felszívódását elősegítő sejtek. Gyakorlatilag szinte minden állati és növényi eredetű étel tartalmaz zsírt, szóval ahelyett, hogy azokat teljesen száműzné étrendjéből, próbálja meg megtalálni az egészséges egyensúlyt - írja a Fox News.

Az egészséges táplálkozásnak kevesebb mint 30 százaléka származhat zsírokból, s kevesebb mint 10 százaléka telített zsírokból. Egy átlagos felnőtt férfi napi fogyasztása kétezer kalória, amiből maximum 60g lehet az összes fajta zsírok aránya és ebből kevesebb mint 20g a telített zsíroké.

Háromféle zsírról beszélhetünk: az egyszeresen, illetve többszörösen telítetlen, valamint telített zsírokról. Ezek közül is az első a legegészségesebb, ami csökkenti a szívelégtelenség és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Amennyiben tehát az egyszeresen telítetlen zsírokból mérsékelten fogyaszt, az csökkenti a 'rossz' és növeli a 'jó' koleszterinszintet. Ezeket a következő ételekben találja meg: avokádó, olajos magvak, mandula, szezánmag, repce-és olívaolaj.

A többszörösen telítetlen zsírok a növényi eredetű és néhány tengeri ételben találhatók meg. Két legismertebb osztálya az omega3 és az omega6 zsírsavak. Az előbbi halakban, míg az utóbbi a dióban, a napraforgóolajban és a repceolajban található meg. Ezek olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek védenek a sejtkárosodástól.

Az előbbiekkel ellentétben a telített zsírsavak a legegészségtelenebbek. Ezek leginkább állati eredetű termékekben találhatók meg, mint a hús, a vaj, a tejszín és a zsír. Amennyiben ezekből sokat fogyaszt, az növeli a koleszterinszintet, amivel együtt jár a szívbetegségek és a stroke kialakulásának megemelkedett kockázata. Emellett a transzzsírsavak is a káros egészségügyi hatásukról ismertek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.