Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2010. Március 07. 06:33, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

A betegeket és a finanszírozást is leadnák

A betegeket és a finanszírozást is leadnák

Ismét fogadja a Somogy megyei betegeket a nagykanizsai kórház, amely korábban pénzhiány miatt utasította el a más megyéből érkezők ellátását. Somogy megye azonban most a betegekkel együtt a finanszírozást is átadná, ha ehhez az ÁNTSZ

A Zala megyében található nagykanizsai kórház vezetése a csökkenő finanszírozás miatt úgy döntött, nem fogad beteget a közeli, de már Somogy megyéhez tartozó településekről. Őket hivatalosan a 60-70 kilométerre fekvő kaposvári kórháznak kell ellátnia, de évtizedeken át jártak az alig 10 kilométerre lévő nagyatádi intézménybe. Nagykanizsa önkormányzata a minap feloldotta a korlátozást, így a kórház újra fogadhatja a somogyi betegeket.

„Amikor az egész országban egységes finanszírozás van, amikor ugyanolyan szolgáltatásért, ugyanolyan ellátásért ugyanolyan finanszírozást kap minden egészségügyi intézmény, akkor teljesen felesleges ilyen katasztrofális helyzetet előidézni az Egészségügyi Minisztérium részéről" - vélte Szászfalvi László Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselő.

A somogyi betegekkel együtt az ellátásukért járó pénznek is át kell kerülnie a nagykanizsai kórházat fenntartó önkormányzathoz. Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés fideszes elnöke elmondta, az ezzel kapcsolatos döntést a májusi közgyűlés elé fogja terjeszteni. Támogatni fogja, hogy a somogyi emberek annak ellenére is járhassanak a nagykanizsai kórházba, hogy a „fenntartó érdek" nem ezt diktálja.

Bár a pénzügyi megállapodás technikai okok miatt késik, a kanizsai kórház már fogad betegeket a szomszédos Somogyból. A finanszírozás átcsoportosításához az ÁNTSZ és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár hozzájárulása szükséges.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a teljesítményvolumen-korlát miatt életbe lépett intézkedések nyomán a nagykanizsai kórház más megyékben élőket nem fogadhatott. Ennek az lett az eredménye, hogy kiürültek - legalábbis papíron - a zalai megyehatár közeli somogyi falvak, mert lakói egyre nagyobb számban jelentkeztek át nagykanizsai lakcímre.

(hírTV, MNO)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 12:53, péntek | Belföld

Visszaesésben a nyomtatott sajtó, kivéve a Szuperinfó!

15 százalékkal estek a print napilapok, a netről is tűnnek el az olvasók, a Kiskegyed.hu és a Szuperinfó viszont tarol - írja a Kreatív.hu.

2024. Szeptember 27. 07:43, péntek | Belföld

MNB: szeptemberben tovább lassul az infláció

2024. Szeptember 27. 07:42, péntek | Belföld

Czomba Sándor: a minimálbérnek 2027 január 1-re el kell érnie a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékát

A minimálbérnek 2027. január 1-re el kell érnie a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékát