Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2010. Április 04. 07:40, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

A bizonytalanságok aggasztják a tavaszi vetésre készülő Győr megyei gazdákat

A bizonytalanságok aggasztják a tavaszi vetésre készülő Győr megyei gazdákat

Megkezdődtek a földeken a tavaszi munkák. Az utóbbi napokban hullott viszonylag nagy mennyiségű eső némileg hátráltatta a vetést, de jelentős késésről egyelőre nincs szó.

A bácsai földeken már zöldell a repce, az árpa, a felázott talaj miatt azonban az elmúlt napokban gépek nem tudtak a földekre menni, átmenetileg szünetelt a vetés. Mostanság a cukorrépa van soron, ezt a növény összesen 140 hektáron termesztik. Műtrágyázással, vegyszerezéssel készítik elő a búza, kukorica és a napraforgó vetését is, merthogy vetnek, annyi bizonyos, csak az a kérdés, hol és mennyiért tudják majd értékesíteni a termést.

A Bácsai Agrár Zrt-nek több mint hétszáz férőhelyes tehenészete van, mintegy 600 állatot fejnek naponta. Itt még a növénytermesztésnél is nagyobb gondot jelent az eladás. A tej átlagos felvásárlási ára 2008-ban még 88 forint volt, tavaly már csak 62 forintot adtak literjéért, és idén sem számítanak pozitív változásra. Az ágazat vesztesége az elmúlt évben közel 100 millió forint volt, amit a növénytermesztés kompenzált. A helyzet azonban ezen a fronton is romlik, hiszen a gabona felvásárlási ára is 20-30 százalékkal csökkent.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 09:15, csütörtök | Helyi

Változik az időpont foglalás rendszere

Július 1-től az Egészségablak applikációban és a 1812-es telefonszámon is lehet majd időpontot foglalni.

2024. Május 16. 08:13, csütörtök | Helyi

Kollégánk, Meronka Péter – Gyulai István díjat kapott! Büszkék vagyunk rá!

A Gyulai István díj, a sportújságírás teteje hazánkban! Idén ezt a mi kollégánk, Meronka Péter vehette át Gyulán!

2024. Május 16. 07:19, csütörtök | Helyi

Szőlészek figyelem!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a szőlő-szaporítóanyagok előállításával és forgalmazásával foglalkozók figyelmét, hogy a tevékenységük bejelentésének határideje 2024. május 20.

2024. Május 15. 10:31, szerda | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk!

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs. Handl Tamás az elmúlt több mint negyven évben csigák