Városlista
2024. szeptember 10, kedd - Nikolett, Hunor

Hírek

2011. Február 06. 14:52, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

A biztonságos Győr megteremtése a cél: 70 millió forint a kamerarendszerre

A biztonságos Győr megteremtése a cél: 70 millió forint a kamerarendszerre

Országos tekintetben is példaértékű a győri önkormányzat és a Győri Városi Rendőrkapitányság együttműködése. A városvezetés és a közbiztonsági szakemberek négy éve közös elhatározásra jutottak arról, hogy a kisalföldi megyes

- Győr az ország ötödik legnagyobb városa, gazdasági vonatkozásban pedig a főváros mellett a második legerősebb település. Nem csoda tehát, hogy Budapest után Győr esetében van a legnagyobb rizikója a a vagyon elleni bűncselekmények elburjánzásának - mondta Horváth Csaba győri rendőrkapitány. - Az autópálya közelsége, a nemzetközi vasúti csomópont, a nemzetközi repülőtér és a nemzetközi kikötő közelsége mind-mind megteremthetné az esélyét, hogy jelentős bűnözői kör megjelenésével kelljen számolnunk, s hogy a város az utazó bűnözés tranzithelyévé váljon. Győr mégsem tartozik a fertőzött, rossz statisztikájú magyar városok közé. Annak ellenére, hogy itt jobb módban él az emberek zöme, mint a keleti országrészben, nincs sok betörés, autólopás, és más vagyon, vagy élet elleni bűncselekmény. Ha összevetjük más, hazai vagy európai települések adataival, Győr közbiztonsági állapotára joggal lehetünk büszkék. Az úgynevezett megélhetési bűnözés nem olyan mértékű, mint a szegényebb területeken, rendzavarásokból pedig egyebek mellett azért is van kevesebb, mert a megyeszékhely lakossága eléggé homogén. Sem vallási, sem etnikai jellegű bűncselekmények nincsenek. Vannak egyes városrészek, ahol a beilleszkedni képtelen, rendbontásra hajlamosabb egyének visszatérően problémát okoznak, de őket szem előtt tartjuk, figyeljük, és minden esetben igyekszünk gyorsan és hatékonyan fellépni velük szemben.

- Valóban ennyire impozáns lenne a kép? Vagy azért jobb félni...

- Nézze, Győr területén súlyos bűncselekmények szerencsére csak ritkán történnek. A legjellemzőbbek természetesen a vagyon elleni bűncselekmények, a hétvégi, víkendházak feltörése, de a lakásbetörések stagnáló képet mutatnak. Az elkövetők jobbára nem helyiek, távolabbról érkeznek, és főleg aranyat, műszaki cikket próbálnak eltulajdonítani. Rendőri szempontból Győrben elsősorban a garázdaság jelent problémát: amikor a szórakozóhelyekről távozó fiatalok dulakodnak, esetleg őket éri támadás, vagy a magatartásukkal visszatérően a hatóság látókörébe kerülő renitens egyének „elszabadulnak" egyes városrészekben.

- Példaszerű az együttműködés a győri önkormányzattal, amelynek kézzel fogható eredményei is vannak. Mit emelne ki ezek közül?

- A városvezetés közreműködésével tudtuk megoldani a térfigyelő kamerarendszer kibővítését. Az elmúlt három évben 70 millió forint értékű beruházás valósult meg, így az önkormányzat támogatásával és pályázati forrásokból immáron félszáz berendezés segíti a munkánkat a közterületi bűnmegelőzésben. Első lépcsőben a belvárosba telepítettünk több eseményrögzítő készüléket, továbbá a város bevezető útjaira. Második lépcsőben a kritikus városrészekben helyeztünk el kamerákat, amelyek lakótömbök, szórakozóhelyek környékének megfigyelését teszik lehetővé. Harmadik körben elkezdtük a külső területek felszerelését, így már van kamera például Győrszentivánon is, ami szerintem nagy előrelépés. Hogy mennyire hatékonyak ezek a berendezések? Úgy hiszem, van a kameráknak visszatartó ereje. Emellett segítenek nekünk a forgalomirányításban, a közlekedés felgyorsításában, a jogsértések kiszűrésében, és bűncselekmények esetén a felvételek összevetésében, kielemzésében. Terveink között szerepel, hogy a jövőben a bevezető utaknál elhelyezett kamerák képesek legyenek rendszámfelismerésre is.

- A város támogatásával jól működnek az úgynevezett reagáló szolgálatok is...

- A dolog lényege, hogy a járőreink munkaidő után, plusz pénzért vissza vannak rendelve, és az önkormányzattól kapott támogatásból fedezzük a túlórájukat. Nagyon jól bevált ez a kezdeményezés, azt hiszem, hogy a karácsonyi ünnepek idején még soha korábban nem tudtunk annyi rendőrrel jelen lenni a bevásárlói forgatagban, mint legutóbb, és ez látszott a zseblopások, és egyéb kisebb bűncselekmények visszaszorításán is. A 10 millió forintból szintén futotta némi technikai fejlesztésre, így a járőrautókba épített kamerák beüzemelésére.

- Rendőrörsök megnyitása, motorcsónak, és elektromos kismotorok, valamint kerékpárok vásárlása. Hirtelen ezek jutnak még eszembe, amelyek a győri önkormányzat segítségével jöhettek létre.

- A körzeti megbízotti alosztály központja a Kodály Zoltán utcában működik, és a lakossággal való közvetlenebb kapcsolatot erősíti. Emellett igen fontosnak ítélem a győrszentiváni örs megnyitását is. A motorcsónakkal a vízi rendészeti feladataink ellátása vált könnyebbé, segítettünk a vörösiszap-katasztrófa utáni vízminőség ellenőrzésében, de ebből felügyeljük a tiltott fürdőzéseket, és a rabsicok felderítésében is komoly hasznunkra válik. Az elektromos kisjárművek a szűk, belvárosi utcákban és a strandokon való közlekedést, ellenőrzést könnyítik meg.

- Milyen tervei vannak a győri rendőrkapitányságnak a következő időszakra nézve?

- Nagyon bízom abban, hogy az önkormányzattal való jó kapcsolatunk ezután is megmarad. Kiváló az együttműködésünk a polgárőrökkel, és más társszervekkel, ezeket a jövőben is kamatoztatni akarjuk a bűnmegelőzési munkában. Hogy gyakorlati teendőt is említsek: a szórakozóhelyek környékén megkezdett razziáinkba a fiatalkorúak ügyészét, a pedagógusokat és a szülőket is szeretnénk bevonni, hogy személyesen tapasztalataikkal és benyomásaikkal tudják segíteni a munkánkat. A térfigyelő kamerarendszer további bővítése is fontos cél, akárcsak a reagáló szolgálatok kiterjesztése, valamint a polgárőrökkel szervezett közös rendvédelmi tevékenység kibővítése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 09. 09:14, hétfő | Helyi

Jövőre már pilótákat is képeznek a Széchenyi-egyetemen

A nagy utasszállító repülőgépek vezetésére készíti fel a hallgatókat az a képzés, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem indít 2025 februárjától a Wizz Air légitársasággal partnerségben.

2024. Szeptember 09. 08:09, hétfő | Helyi

Iskolapélda Győrben is

Iskolapélda elnevezéssel indított kampányt a rendőrség annak érdekében, hogy tanévkezdéskor ne történjen gyermekeket érintő közlekedési baleset.

2024. Szeptember 09. 07:08, hétfő | Helyi

Veszélyes növény közeledik hozzánk – jelezte az agrárminiszter

A kaukázusi medvetalp mérgező, fényérzékenyítő növény, veszélyes, mivel már az emberi bőrrel érintkezve kifejti mérgező hatását.

2024. Szeptember 08. 09:12, vasárnap | Helyi

Bíró Attila visszatért, a vízilabda edző a GYVSE Uni-Győr női szakágvezetője

Visszatér Bíró Attila a vizilabdasportba.