Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Február 10. 07:18, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

A fogfájás nem játék

A fogfájás nem játék

A fogfájdalom - mint mindenfajta fájdalom - vészjelzés, valamilyen működési zavar bizonyítéka. Ám testünk sok más részével ellentétben, itt spontán gyógyulás általában nem várható, ezért a fájdalom jelentkezésekor célszerű miné

Fogfájás esetén a fogak kímélése csak átmeneti enyhülést hozhat, sokszor csak gyógyszerrel tudjuk elérni a tünetmentességet, vagy néha azzal se, azaz a fájdalom makacsul ellenáll minden csillapítási kísérletnek. Sokan hideg borogatással vagy különböző gyulladáscsökkentő szerek alkalmazásával próbálják elodázni az orvoshoz fordulást, ám a házilagos kezelések eredményessége enyhén szólva is kétséges, hiszen a borogatás a gyulladás nem minden formájánál használ, és a szükséges gyógyszerek kiválasztását is ajánlatos szakemberre bízni.

A fájdalom megszüntetéséhez általában valamilyen aktív beavatkozásra van szükség, amely lehet tömésterápia, foggyökérkezelés vagy - végső esetben - fogeltávolítás is, a gyógyszerek pedig elsősorban a kezelés támogatására szolgálnak.

A fájdalom fajtái

A fogfájdalom legnehezebben tolerálható típusa a heveny fogbélgyulladáskor tapasztalható, heves, éles rohamokban jelentkező fájdalom. Ezt főleg lefekvés után érezheti a beteg, amikor a vízszintes testhelyzet miatt megváltozik a fogbélüreg keringése. Oka leggyakrabban a fogideget megközelítő fogszuvasodás, a fogfelszín nagyfokú kopása, illetve a korona letörése.

Az előzőnél kevesebb panaszt okozhat a krónikus fogbélgyulladás, amelynél a szuvas fogüregben már szabadon fekszik a fogideg, és a fájdalom akkor keletkezik, ha az ideget nyomás éri, azaz ráharapunk a beteg fogra vagy egy beszorult ételdarab tartja nyomás alatt az ideget.

Súlyosabb esetben már mindenféle nyomásra, érintésre is fáj a fog, ez annak jele lehet, hogy a folyamat a foggyökéren keresztül már a fogat körülvevő csontágyat is elérte. Ebben a szakaszban már a láz és a hidegrázás is előfordulhat a tünetek között, és a beteg a nyirokcsomóit is fájlalhatja.

A kezelés elmulasztása esetén akár csonthártyagyulladás is kialakulhat, amelynek legfeltűnőbb tünete a kóros fognak megfelelő helyzetű arcduzzanat, illetve a jól kitapintható duzzadt, fájó nyirokcsomók is. Ilyenkor feltétlenül szükséges a beteg fog megnyitása vagy eltávolítása, és a gyulladásos váladék levezetése, ha kell, sebészeti feltárással.

Ha ugyanis a betegség nem szűnik meg, könnyen átmehet csontvelőgyulladásba, amely magas lázzal, elesettséggel, erős, feszítő jellegű fájdalommal jár, és kezeléséhez legtöbbször a beteg kórházi elhelyezése szükséges. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy több olyan szájüregi fájdalom is létezik, amelyet a betegek gyakran fogfájásnak minősítenek. Ilyen fájdalmakat válthatnak ki a fogínygyulladás vagy épp a nyálkahártya- és nyelvfekélyek. A lényeg tehát az, hogy fogfájdalmak esetén minél előbb forduljunk fogorvoshoz, hiszen tartós enyhülést, megfelelő kezelést úgyis csak tőle remélhetünk.

(www.patikamagazin.hu)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -