Városlista
2024. szeptember 10, kedd - Nikolett, Hunor

Hírek

2011. Február 11. 09:20, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

A győri kórházban is szűrik a jövőben a súlyos idegrendszeri betegségeket

A győri kórházban is szűrik a jövőben a súlyos idegrendszeri betegségeket

A diabéteszes neuropathia a cukorbetegség egyik gyakori és súlyos, az idegrendszer károsodásával járó szövődménye, amely mintegy 150 ezer cukorbeteget érint. Mivel ez a tünetegyüttes érzékelési zavarokat is okoz - a betegek azt érzik, a

A neuropathia diabetica teljes körű diagnosztizálására 1998. óta a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikáján működő, országos feladatokat ellátó Neuropathia Központ nyújt lehetőséget, mely a legfelszereltebb neuropathia diagnosztikai labor az országban. A klinika világviszonylatban is kiemelkedő tudományos kutatómunkát végez a neuropathiával kapcsolatban. Talán éppen ennek köszönhetően vált mára túlterheltté, így a vizsgálatra váró betegek egyre növekvő száma újabb neuropathia szűrőállomások létrehozását tette szükségessé.

A Wörwag Pharma az elmúlt 12 év során korszerű eszközök adományozásával, a labor működési feltételeinek támogatásával és diagnosztikai módszerek oktatásával járult hozzá a tünetegyüttes pontos meghatározásához és a betegek gyógyításához. A cég támogatásával juthattak hozzá például a háziorvosok egy neuropathia diagnosztikai készlethez, melynek használatát a Wörwag Pharma által szervezett továbbképzéseken sajátíthatták el.

A területen végzett tevékenységét a vállalat a jövőben is hasonló elhivatottsággal kívánja folytatni.

Az Északnyugat-Magyarországi Neuropathia Központ

A szenzoros és autonóm neuropathia diagnosztizálására alkalmas centrum Győr-Moson-Sopron megye mellett a Nyugat-Magyarországon élő, elsősorban Komárom-Esztergom, Veszprém és Vas megye lakosságát látja el, így jelenleg további, közel másfélmillió ember számára nyílik lehetőség e súlyos idegrendszeri szövődmény szűrésére és kezelésére.

A győri centrum, dr Hidvégi Tibor osztályvezető főorvos vezetésével, csütörtöki és pénteki napokon 13.00 és 16.00 óra között, a Petz Aladár Kórház Diabétesz szakambulanciáján („A" épület fszt. 14.) fogadja a betegeket.

A vizsgálatra jelentkezés előjegyzés alapján 06-96/503-311-es telefonszámon történik.

A kórház szakmai támogatása mellett a Regionális Neuropathia Centrum megnyitásához a Wörwag Pharma diagnosztikai eszközökkel: a két és fél millió forint értékű Neurometerrel, diagnosztikai csomaggal, valamint betegenként 1500 forint értékű Neuroteszttel járul hozzá. A Wörwag Pharma a fogyóeszközök pótlását folyamatosan biztosítja a centrum számára.

Miért fontos a szűrés?

A korai diagnózis és az időben megindított kezelés azért is fontos, mert remélhetően csökkenteni fogja a diabéteszes neuropathia miatt végzett lábamputációk számát.

A diabéteszes neuropathia a cukorbetegek mintegy 30%-át érinti, vagyis hazánkban legalább 150 ezer embert. A neuropathiának három típusát különböztetjük meg: a motoros (motoros idegeket érintő) neuropathiát, az autonóm neuropathiát, amely a vegetatív (akaratunktól független) idegrendszert károsítja, és a szenzoros (érzőidegeket érintő) neuropáthiát.

Az autonóm neuropathia károsíthatja a szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és a szexuális funkciókat, valamint a verejtékképző rendszert. Az autonóm neuropathiában szenvedő cukorbetegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint általában, a neuropathia-mentes cukorbetegek között.

A szenzoros neuropathia következtében a betegek természetes érzékelési képessége csökken vagy teljesen kiesik, ugyanakkor sokszor ok nélküli érzéseket (fájdalmat, érzészavart, zsibbadást) tapasztalnak. A neuropathia a lábamputációk 85%-ért tehető felelőssé, ami Magyarországon jelenleg évi 2000-3000 amputált lábat jelent. Ezek túlnyomó többsége megelőzhető volna, ha időben diagnosztizálnák és kezelni kezdenék a betegséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 09. 09:14, hétfő | Helyi

Jövőre már pilótákat is képeznek a Széchenyi-egyetemen

A nagy utasszállító repülőgépek vezetésére készíti fel a hallgatókat az a képzés, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem indít 2025 februárjától a Wizz Air légitársasággal partnerségben.

2024. Szeptember 09. 08:09, hétfő | Helyi

Iskolapélda Győrben is

Iskolapélda elnevezéssel indított kampányt a rendőrség annak érdekében, hogy tanévkezdéskor ne történjen gyermekeket érintő közlekedési baleset.

2024. Szeptember 09. 07:08, hétfő | Helyi

Veszélyes növény közeledik hozzánk – jelezte az agrárminiszter

A kaukázusi medvetalp mérgező, fényérzékenyítő növény, veszélyes, mivel már az emberi bőrrel érintkezve kifejti mérgező hatását.

2024. Szeptember 08. 09:12, vasárnap | Helyi

Bíró Attila visszatért, a vízilabda edző a GYVSE Uni-Győr női szakágvezetője

Visszatér Bíró Attila a vizilabdasportba.