Városlista
2024. szeptember 2, hétfő - Rebeka

Hírek

2010. Június 13. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Revita TV

A győriek átélhetik, hogyan raboskodott tömlöcében a lőcsei fehér asszony

A győriek átélhetik, hogyan raboskodott tömlöcében a lőcsei fehér asszony

A múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz kapcsolódva érdekesnek ígérkező kirándulásra várja az érdeklődőket a győri levéltár június 19-én. Délutá

A lőcsei fehér asszony legendája az egyik legismertebb Győrhöz kapcsolódó történet. Egy magánalapítvány korábban erre építve tervezte az egykori városi börtön kulturális intézményként való hasznosítását, ám ez megfelelő finanszírozás hiányában az elképzelés meghiúsult. A mese továbbéltetésére persze így is alkalmas lenne a jelenlegi levéltár pincéje, akkor is, ha a lőcsei várat eláruló Korponainé igaz története kissé eltér a megírt-megfilmesített legendától.

Az egykori városi börtön, a mostani pince megőrizte középkori sajátosságait, beosztását. A cellákon lévő dupla soros vasrács is eredeti. Az összesen 400 négyzetméteres földalatti helyiséget június 19-én szakértő kalauzolással bárki megtekintheti. Beleélheti magát a lőcsei fehér asszony utolsó napjaiba, kinek pere ugyan Mosonmagyaróváron zajlott, de a kivégzése Győrben, az akkori Fő téren, a mai Széchenyi téren volt.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 02. 08:12, hétfő | Helyi

Szamárköhögés a gyanú? Tesztelhetjük magunkat Győrben, de nem ingyen

Térítéses PCR vizsgálati lehetőséget kínál a Petz-kórház a szamárköhögés kórokozójának kimutatására.

2024. Szeptember 02. 07:11, hétfő | Helyi

Nagy felújítás kezdődött a Köztelek utcában

A Köztelek utcában útburkolati felújítással egybekötött közmű-felújítás kezdődött, félpályás, időszakonként akár teljes útzárra kell készülniük.

2024. Szeptember 01. 09:14, vasárnap | Helyi

2025 januárjában emelkednek a pedagógus bérek

2025-ben jelentősen növekednek a pedagógus bérek. A béremelés után a tanárok fizetése jövőre eléri majd a diplomás átlagbér 80 százalékát – közölte Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

2024. Szeptember 01. 08:11, vasárnap | Helyi

Megvan a könyvszalon dátuma!

A Győri Könyvszalon ismét szélesre tárja kapuit november 15-17. között, immár 23. alkalommal.