Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Március 06. 06:31, szombat | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

A H1N1 számokban

A H1N1 számokban

Magyarországon a H1N1 influenza járvány első hulláma mérsékelt súlyosságú volt. Az ÁNTSZ intézkedéseinek köszönhetően kevesebb ember betegedett meg és került kórházba, mint amire az európai előrejelzések szerint számítani lehetett

A tájékoztatás szerint az európai járványügyi központ tavaly novemberi előrejelzése szerint a H1N1 vírus az egyes országok lakosságának 20 százalékát betegíti meg. Ehhez képest Magyarországon a becsült adatok alapján az embereknek csak 8 százaléka kapta el a pandémiás vírust. Az uniós prognózis szerint a fertőzésben 100 ezer lakosból 3 hal meg, Magyarországon ez a szám 1,3.

A súlyos influenzás szövődmények miatt kórházba kerültek közül intenzív ellátásra szorulók arányát az európai előrejelzés 15 százalékra becsülte, a magyarországi tény viszont 11 százalék lett. Az intenzív osztályon kezelt H1N1 fertőzött betegek közül viszont Magyarországon több szorult gépi lélegeztetésre, mint azt az unió prognosztizálta: 50 százalék helyett valójában az intenzíven kezelt betegek több mint kétharmadát, 67 százalékát lélegeztették mesterségesen.

Az országos tiszti főorvos összefoglalója megállapítja azt is, hogy Magyarország a világon az elsők között, 2009 szeptemberében kezdte meg a pandémiás influenza elleni védőoltási kampányát. Csak Ausztrália, Kína, valamint Omán kezdte meg ugyanekkor. A világ másik 14 országa csak októberben illetve 18 másik ország novemberben indította el a kampányát. A nyugat-európai országok többsége a járvány csúcsa körül, vagy csak azt követően tudta elkezdeni a védőoltási kampányát. Az Unióban az átoltottság 2010. február végére 8,5 százalék, Magyarországon 30 százalék, ami nemcsak európai, hanem világviszonylatban is kiemelkedő arány.

A tájékoztató szerint az oltási kampány során jelentős oltás-ellenes erőkkel kellett megküzdeni. Az értékelésben az országos tiszti főorvos elismeri a felkészülés során erre nem számítottak. Azonban azt is megjegyzi, hogy az oltás-ellenes kampány nemcsak Magyarországon, hanem az összes oltási kampányba kezdő országnál problémát
jelentett.

A tájékoztatás szerint az unió valamennyi országa most saját pandémiás értékelésén dolgozik, amelyek eredményeit Brüsszelben, egy közös konferencián vitatnak majd meg július 1. és 3. között.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.