Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2010. Június 24. 07:25, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

A Hármas-hegyen épülhet meg a NATO-radar

A Hármas-hegyen épülhet meg a NATO-radar

Véget érhet az egy évtizede tartó huzavona a Dél-dunántúli NATO-radar helyszínéről. A Népszava Online értesülése szerint a lokátor a Mecsek déli részén található Hármas-hegyen épülhet meg. A Honvédelmi Minisztériumban nem erősít


A Hármas-hegy légvonalban 4 kilométerre van a Zengőtől, ahová még az első Orbán-kormány tervezte a NATO-radart. Az építkezés a rendkívül ritka bánáti bazsarózsa-állományt veszélyeztette volna. A Gyurcsány-kormány a Pécs fölött magasodó Tubest jelölte ki új helyszínként, tavasszal a Legfelsőbb Bíróság a civilek tiltakozásának igazat adva azonban megsemmisítette az építési engedélyt. „Nekünk az volt a célunk, hogy a Tubes mentesüljön. Nem tudom, hogy ez jó megoldás vagy rossz, eldöntik majd a szakértők és természetvédők. Úgy tűnik, hogy Baranya nem tudja megúszni ezt a lehetőséget, ami nem túl jó hír összességében" - mondta Páva Zsolt Pécs fideszes polgármestere.



A zöldombudsman korábbi jelentésében a Hármas-hegyet találta a legjobb kompromisszumnak a lokátor ügyében. A hegy 603 méteres magasságával a harmadik legnagyobb csúcs a Mecsekben. A hegytetőre betonút vezet, ahol jelenleg a jégeső elhárító szolgálat állomása illetve a Nemzetbiztonsági Hivatal épülete áll. A terület nagy része a honvédség tulajdona. „Mi reméljük, hogy ez csak egy kósza hír, és nincsen megalapozott, végiggondolt döntés e mögött. Miután a Hármas-hegy ugyanúgy mint a Zengő, a Kelet-Mecsek tájvédelmi körzet része, illetve Natúra 2000-es kijelölt terület"- nyilatkozta Herbert Tamás, a Civilek a Zengőért Mozgalom vezetője.



A civilek szerint az érintett terület az ország egyik legsűrűbben lakott területe. A mozgalom jelezte: ha valóban itt akarja a Honvédelmi Minisztérium felépíteni a NATO-lokátort, ugyanakkora lakossági ellenállásra számíthat, mint korábban a Zengő, illetve a Tubes esetében.



(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.