Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2010. Január 11. 07:35, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

A hímek csellel járnak túl a nőstények eszén

A hímek csellel járnak túl a nőstények eszén

A tisztogató halak egyes fajainál a hímek túljárnak a nőstények eszén. Védik ugyanis a kliens halat a túlbuzgó nőstények harapásaitól, és ezzel a legjobb falatokat maguknak tartják meg - állapította meg a svájci Neuchateli Egyetem egy

A tisztogató halak (tudományos nevük Labroides dimidiatus) körülbelül 10 centi hosszúságúak, és nagyobb halak testéről szedegetik le az élősködőket. A szolgáltatásért cserébe a ragadozó halak nem eszik meg őket.

A tisztogató halak nőstényei azonban túlzott mohóságból gyakran meg is harapdálják az ügyfeleket, hogy a testüket borító nyákból lakmározzanak. A nyák sokkal finomabb ugyanis, mint a paraziták.

Ekkor a nagyobb termetű hímek közbelépnek, és elkergetik a nőstényeket. Mindezt azért, nehogy a nőstények által harapdált ügyfél idő előtt távozzon. Amikor aztán el van végezve a munka, a hím tisztogató halak maguk fognak hozzá a nyákhoz, amelyen ekkor már nem kell osztozkodniuk a nősténnyel.

A tanulmány a Science című tudományos folyóiratban jelent meg.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 08:00, szerda | Belföld

Maruzsa Zoltán: a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek

A megrendelt tankönyvek gyártása a napokban fejeződik be a debreceni Alföldi Nyomdában, a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára sajtótájékoztatón kedden.

2024. Július 17. 07:59, szerda | Belföld

Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn

Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs hétfőn - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI-vel kedden.

2024. Július 17. 07:53, szerda | Belföld

Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter New Yorkban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval egyeztetett kedden New Yorkban, a találkozón szó volt az ukrajnai háborúról és a kétoldalú együttműködés kérdéseiről is.