Városlista
2024. szeptember 9, hétfő - Ádám

Hírek

2011. Január 21. 16:57, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

A Himnusz születésnapján...

A Himnusz születésnapján...

Ünnepeink sorában évek óta, mindjárt az újév kezdetének közelében ott található a Magyar Kultúra Napja. Igaz, ez az ünnep nem mérhető valamely történelmi esemény évfordulójához, még csak nem is jelöli pirossal szedetten a naptár,

Felhívja figyelmünket azokra az értékekre, amelyeket az évszázadok forgatagában meg tudtunk őrizni, s amelyeket magunkénak hiszünk, vallunk. Talán ilyenkor döbbenünk rá mennyi, de mennyi érték, szellemi és tárgyi alkotás gazdagítja életünket, teszi színesebbé, sokszor elviselhetőbbé napjainkat. Január 22-e környékén nagyobb hangsúlyt kapnak a kulturális rendezvények, sokan és sokféleképpen próbálnak egy - egy program, esemény kapcsán felvillantani valamit kulturális, művészeti életünk értékei közül, azon a napon, amikor talán a számunkra legszebb lírai alkotás megszületett 1823-ban. Kölcsey Ferenc költő, író, kritikus, a reformkori irodalom és költészet egyik legnagyobb alakja ekkor vetette papírra Himnusz című költeményét. A Himnusz először az 1829. évi Aurórában jelent meg, majd miután 1844-ben Erkel Ferenc megzenésítette, a reformkori magyar hazafiság lelkesítője lett a szabadságharcos honvédek hősi harcának, majd az önkényuralommal szemben való ellenállásnak buzdító éneke: nemzeti Himnuszunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 09. 09:14, hétfő | Helyi

Jövőre már pilótákat is képeznek a Széchenyi-egyetemen

A nagy utasszállító repülőgépek vezetésére készíti fel a hallgatókat az a képzés, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem indít 2025 februárjától a Wizz Air légitársasággal partnerségben.

2024. Szeptember 09. 08:09, hétfő | Helyi

Iskolapélda Győrben is

Iskolapélda elnevezéssel indított kampányt a rendőrség annak érdekében, hogy tanévkezdéskor ne történjen gyermekeket érintő közlekedési baleset.

2024. Szeptember 09. 07:45, hétfő | Külföld

A férfiaknak kötelező, a nőknek önkéntes alapú lenne a sorkatonai szolgálat Szerbiában

A férfiak számára 75 napos kötelező sorkatonai szolgálatot vezetnének be Szerbiában, míg a nők önként jelentkezhetnének a kiképzésre - közölte Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök.