Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2010. December 10. 11:30, péntek | Helyi
Forrás: gyor.hu

A jövő évi hulladékszállítási díjakról

A jövő évi hulladékszállítási díjakról

A próbaüzem után 2011. január 1-től élesben is elindul az új hulladékkezelési rendszer a Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 112 településén. Változik a hulladékszállítás díja, amely nagymértékben függ maj

Hegyi Zoltán kifejtette, 2003-ban 112 önkormányzat határozta el, hogy az EU normáknak megfelelő, környezetkímélő hulladékgazdálkodási rendszert hoz létre. Mára a rendszer elkészült, a 30 százalékos önerőből és EU-s forrásból álló beruházás értéke 9,5 milliárd forint (átrakó állomások, szelektív gyűjtőszigetek, hulladékudvarok, központi hulladékkezelő, a működéshez szükséges eszközállomány).

A családi házas övezetekben már korábban elindult a kétkannás (bio, maradék hulladék) gyűjtési rendszer próbaüzemben, ami január 1-től élesben működik. Az új díj-javaslatot a győri közgyűlés december 16-án tárgyalja.

A javaslatban a GYŐR-SZOL Zrt. tájékoztatja az önkormányzatokat, hogy a 2010. évben bevezetett teljesen új hulladékgazdálkodási rendszer a szelektív hulladékgyűjtés elvén alapul. A rendszer fő célja a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének nagyarányú csökkentése.

A díjak megállapításánál két fő, az EU által kijelölt irányelv játszott szerepet. Az egyik, hogy minden településen egységes díjrendszert kell alkalmazni, a másik, hogy a beruházásnak megtérülőnek kell lenni.

A különböző szállítási, kezelési, komposztálási, üzemeltetési költségek mellett a díjkalkulációban jelentős díjelem – a Közszolgáltatási Szerződés rendelkezése szerint – az üzemeltetésre átvett eszközök éves amortizációjával megegyezően a Társaságnak fizetendő bérleti díj.

A díj két elemből tevődik össze, az ürítési díjból és a rendelkezésre állási díjból. A közszolgáltatási díj rendelkezésre állási díj-részét egységesen 8.451.- Ft + Áfa/önálló ingatlan éves összegben javasolják meghatározni, melynek 67,4 százaléka az üzemeltetésre átadott eszközök bérleti díját fedezi. (Ebből az összegből valósulhat meg az eszközök amortizációhoz kapcsolódó cseréje.)

Az ürítési gyakoriságtól függő díjnál három hulladékfajtát különböztettek meg, a bio, a maradék és a vegyes hulladékot. Ezek szerint a maradék hulladék javasolt ürítési díja 433 Ft + Áfa /ürítés 120 literes edényegységre számítva, a bio hulladék esetében ez az összeg 379 Ft + Áfa/ürítés, a válogatás nélkül gyűjtött vegyes hulladék (tömbházaknál, ahol nem működik a kétkannás rendszer) esetében pedig 399 Ft + Áfa/ürítés.

A havi díj tehát nagymértékben függ a hulladékedény kihelyezésének számától. Ez az összeg azonban csökkenthető azzal, ha a lakos igénybe veszi a szelektív szigeteket és a hulladékudvarokat, ezáltal pedig lassabban telik meg a kukája, és nem kell minden egyes ürítési napon kihelyeznie azt.

A javaslat szerint a folyékony hulladékokkal kapcsolatos közszolgáltatás díja 2011. január 01-től 1.980,- Ft/m3+ÁFA-ról 2.080,- Ft/m3 + ÁFA díjra emelkedik, ami mintegy 5%-os emelést jelent.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 08. 09:12, vasárnap | Helyi

Bíró Attila visszatért, a vízilabda edző a GYVSE Uni-Győr női szakágvezetője

Visszatér Bíró Attila a vizilabdasportba.

2024. Szeptember 08. 08:14, vasárnap | Helyi

Indul az új évad a Vaskakasban

Négy új előadással készül a 2024/25-ös évadra a Vaskakas Bábszínház.

2024. Szeptember 08. 07:13, vasárnap | Helyi

Szobrot állítottak szülőfalujában a hősi halált halt győri szerzetesnővérről

Életnagyságú bronz szobrot állítottak Mária Sebalda nővér tiszteletére szülőfalujában Érsekvadkerten. A Győrben hősi halált halt ápoló így halála után 79 évvel később végre hazatért.

2024. Szeptember 07. 09:12, szombat | Helyi

Ingyenes workshop szülőknek: újraéleszteni is megtanítják őket

Allergiás reakció, újraélesztés, Heimlich-fogás – ezek azok a dolgok, amelyekről sokan hallottunk már, de a gyakorlatban nem biztos, hogy tudnánk is alkalmazni.