Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Április 23. 14:29, péntek | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

A kamaszok jobban szeretik a mobiljukat, mint az iskolát

A kamaszok jobban szeretik a mobiljukat, mint az iskolát

Egy friss kutatás szerint a tinédzserek számára az sms jelenti a kommunikáció legfőbb formáját, pedig a mobiltelefonok gyakran válnak a szülők és az iskola közötti konfliktusok okozójává.

A jellemző kommunikációs forma

A Michigan-i Egyetem és a Pew Reserach Center által 800, 12-17 éves fiatal megkérdezésével készített felmérés szerint az sms küldés ma már a kamaszok közti interakció legjellemzőbb formájává vált, azaz gyakoribbá, mint a beszélgetés vagy az internetes csetelés.

Ma a tinik háromnegyede rendelkezik mobiltelefonnal, míg 2004-ban ez az arány csupán 45 százalék volt. A mobil tulajdonosok 88 százaléka használja az sms funkciót, míg 2006-ban ez a telefont birtoklók 50 százalékára volt igaz.

A fiatalok ragaszkodása a telefonjukhoz viszont egyre gyakrabban válik a szülők vagy az iskola közti konfliktusok okozójának. Sok szülő azt állítja, hogy korlátozzák a mobil használatot otthon, 48 százalékuk pedig arra használja a telefont, hogy értesüljenek csemetéik mindennapos dolgairól, akár a GPS technológia segítségével, akár azzal, hogy napközben rendszeresen felhívják őket ellenőrizni. A kutatók megjegyezték, hogy nem meglepő módon a 12-13 éves kislányok szülei állították a legnagyobb arányban, hogy a gyerekük mobil használatát ellenerőzni szokták.


A telefonhasználat korlátozásának azonban kézzelfogható eredménye is van. Azok a fiatalok, akiknek a szülei bizonyos határok közé szorították a mobil használatát, kisebb arányban küldtek szexuális tartalmú üzeneteket, és ritkábban használták olyan veszélyes helyzetek során, mint például az autóvezetés.


A kutatásból kiderül, hogy az iskolák gyakran kitiltják a mobilt az osztályteremből, és olyan is előfordul, hogy az iskola teljes terültén megtiltják a használatát, mivel "bomlasztó hatásúnak" titulálják. Ezzel szemben, a mobillal rendelkező tinédzserek több mint fele állította, hogy óra alatt sms-ezett, annak ellenére, hogy az iskolában tilos a telefon használata.


Bár a médiában egyre nagyobb reflektorfényt kap a "sexting" jelensége, azaz a szexuális tartalmú üzenetek, vagy fényképek küldése, a megkérdezett kamaszok csupán 4 százaléka állította, hogy már küldtek saját magukról meztelen vagy majdnem meztelen képet a mobiljukon keresztül. A kutatás szerint a szexuális tartalmú üzenetek, fotók küldése inkább azokra a fiatalokra jellemző, akik maguknak fizetik a számlájukat, szemben azokkal, akiknek a szülők állják a költségeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Gulyás Gergely: Ukrajna azokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, akik következetesen kiállnak a béketárgyalások mellett

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát, azokat az országokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, amelyek következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

KSH: a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél.