Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2010. Június 16. 14:45, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

A kontaktlencse-viselés rejtett veszélyei

A kontaktlencse-viselés rejtett veszélyei

A kontaktlencse egyszerű, kényelmes megoldás a látás javítására. Használatuk egyre elterjedtebb, ugyanakkor nagyon fontos tisztában lennünk a kontaktlencse-viselés szabályaival.

A nem megfelelő ápolás súlyos szemészeti következményekkel járhat. Mire figyeljünk oda? Mik a rejtett veszélyek?


Nyáron fokozódnak a panaszok

Nyáron a szemüvegviselés kényelmetlenebb. A keret alatt könnyen beizzadhatunk, az orrtámasz műanyag papucsa így irritálhatja a bőrt. Napozáskor nyomot hagyhat a bőrön a szemüvegkeret.
Gyakran esik a választás a kontaktlencsére, mert kényelmesebb, praktikusabb viselet.

A legtöbb lencse már önmagában megfelelő UVA- és UVB-védelmet jelent a szemnek. Szabadabb a sportolás - nem eshet le, nem törhet el a szemüveg.


A meleg, száraz idő, és a légkondicionálók elterjedt használatával fokozódik a könnyfilm párolgása, így súlyosbodnak a szemszáradásos panaszok. A magas víztartalmú, jó oxigénáteresztő lágy kontaktlencsék a nedvességtartalmukat a könnyből pótolják.

Ennek a mechanizmusnak köszönhetően a szem tovább szárad, tovább csökken a könny mennyisége. A száraz szem esetén a kontaktlencse minden pislogásnál panaszt - szúródást, irritációt - okozhat.

A megváltozott nedvességtartalmú kontaktlencse rosszabbul illeszkedik a szem felszínéhez. Megoldás lehet a kontaktlencse mellett is alkalmazható műkönnykészítmények gyakori használata panasz esetén.

Vigyázzunk a tengervízzel!


Mindig gondoskodjunk pótszemüvegről, tartalék kontaktlencsékről, ápolófolyadékról. A tengervíz magas szervetlensó-tartalma miatt nem érintkezhet a kontaktlencsével. A sós víz elvonja a vizet a lencséből, a só pedig lerakódik a lencsére, eltömve a finom pórusokat.


A tönkrement lencse nem engedi az alatta lévő szaruhártyát „lélegezni" - nem megfelelő az oxigénellátása. A felrakódott só, esetleges szennyeződések karcolhatják a szaruhártya felszínét, finom sebeket, hámhiányt okozva. Az oxigénhiányos helyzetben a sebek sokkal nehezebben gyógyulnak.

A kontaktlencse behelyezését követően a látás homályos marad, minden pislogásnál szúródást érzünk. Az erős napsütés hatására ömlik a szemünkből a könny, erősen hunyorgunk. Ha már hámhiány is kialakul, akkor a lencse eltávolítása után is könnyezünk, érezzük a szúrást, égő érzést és az éles fájdalmat.

Nagyobb a szem fertőzésveszélye


A nyaralás alatt, „tábori" körülmények között gyakori, hogy nem fordítunk elég figyelmet a higiéniára. Elhanyagoljuk, elnagyoljuk a lencsék ápolását. A nem megfelelően ápolt lencse sokkal sérülékenyebb: könnyebben szennyeződik, beszakad a széle, karcolódik.

A sérült, szennyezett lencsét nem szabad a szembe visszatenni, mert további súlyos károsodást, fertőzést okozhatunk. Ugyanakkor ha a gyulladás bármely jelét észleljük - pl. csipásodást, szempirosságot -, szigorúan tilos a kontaktlencsét visszahelyezni a szembe!

Mindamellett, hogy a lencse is elfertőződik, tovább súlyosbítja a gyulladásos tüneteket. A gyulladás megszűnéséig szemüveget vagyunk kénytelenek viselni.

(webbeteg.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni