Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Május 10. 15:00, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

A környezettudatos nevelés is célja Győr legnagyobb zöldprojektjének

A környezettudatos nevelés is célja Győr legnagyobb zöldprojektjének

A győri települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése című projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg. Ennek keretében a társulást alkot

A társulás mindig fontosnak tartotta, hogy a felnövekvő ifjúság körében is népszerűsítse a hulladékgyűjtés modern és környezetbarát megoldásait, felhívja a figyelmet az újrahasznosítás lehetőségére és fontosságára. Ennek érdekében igyekszik minden korosztály részére az életkori sajátosságoknak megfelelő versenyeket, programokat hirdetni. A különböző környezetvédelemhez kapcsolódó világnapok megünneplése, a projekttel összefüggésben meghirdetett rajzpályázat, az esszépályázat, az internetes kvízjátékok megrendezése, vagy az kobusz mozgó környezetvédelmi kiállítás mind remek lehetőséget biztosítottak a környezettudatos magatartás kialakítására, erősítésére a fiatalokban.

A május 10-i program ismét remek alkalmat ad a szelektív hulladékgyűjtéssel és a modern hulladékgazdálkodással kapcsolatos ismeretek megszerzésére, elmélyítésére. A Madarak és Fák Napját hazánkban először 1902-ben ünnepelték meg, azok után, hogy az európai államok ebben az évben írtak alá, egy a madarak védelmét szolgáló egyezményt. Az ünnep hivatalos bevezetésére azonban csak 1906-ban került sor, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter körrendeletben írta elő a Madarak és Fák Napjának megünneplését minden iskola számára. A második világháború után kissé feledésbe merült ez az ünnep, 1994-ben éledt fel ismét a mozgalom, majd 1996-ban kormányrendeletet adtak ki, amely a korábban május elején változó időpontban megtartott jeles nap megünneplését május 10-ben rögzítette.

Kovács Barnabás, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója és Kovátsné dr. Németh Mária a Nyugat-magyarországi Egyetem Kooperációs Kutatási Központ Nonprofit Kft. képviselője, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Neveléstudományi Intézetének igazgatója kutatás-fejlesztési megállapodást írnak alá. A megállapodás tárgya és célja a környezettudatos szemlélet és olyan eszköztárak kialakítása, amely a családokhoz a gyermekeken keresztül juttatja el a hulladékgazdálkodás korszerű ismeretanyagait. A megbízáshoz közvélemény-kutatás is kapcsolódik, amelynek keretében különböző módszerekkel vizsgálják majd a szemléletformálás eredményét.

A rendezvény megnyitásának keretében kerül sor egy a környezettudatos nevelést szolgáló öko-tábor és erdei iskola alapkövének letételére, melyet Hegyi Zoltán a Társulási Tanács elnöke, Kovács Barnabás a Projekt Megvalósítási Egység vezetője és Kovátsné dr. Németh Mária a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Neveléstudományi Intézetének igazgatója helyez el. A programon résztvevő iskolák csapatai elültetnek egy-egy emlékfát, a leendő táborhoz tartozó Zöld-sziget" területén, majd játékos csapatversenyekkel, érdekes bemutatókkal folytatódik a program. A nap során legeredményesebben szereplő diákok részt vehetnek a Zöld-sziget" területén lévő tóba történő haltelepítésen.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.

2024. Május 03. 08:15, péntek | Helyi

Büntetőfékezés: „Csüccs vissza és menjél”

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy 38 éves férfival szemben, aki büntetőfékezéssel akart megoldani egy közlekedési konfliktust.

2024. Május 03. 07:11, péntek | Helyi

Ismét bringajelölés lesz Győrben

A kerékpárok speciális pasztával történő megjelölése a győri kerékpár tulajdonosok számára változatlanul ingyenes lesz – tájékoztat közösségi oldalán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség.

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.