Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. November 17. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

A korrupció ellenére nő az optimizmus Afganisztánban

A korrupció ellenére nő az optimizmus Afganisztánban

Közvélemény-kutatási eredmények szerint egyre több afgán érzi úgy, hogy a több évtizednyi konfliktust követően országuk végre jó irányba halad, igaz az Afganisztánt sújtó problémák között még mindig az erőszakot és terrorizmust

Az Asia Fundation felmérése szerint a három évtizede háborúskodás és társadalmi konfliktus sújtotta Afganisztánban egyre nő az optimizmus. A megkérdezettek 47 százaléka (tavaly 42 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy országuk immár jó irányba halad. A bizakodásra sokak szerint az újjáépítések, a lányok iskoláztatásának javulása, illetve a biztonsági intézkedések adnak okot.

A növekvő remények ellenére az afgánok még mindig igen súlyosnak ítélik országuk legnagyobb problémáit. Legtöbben (37 százalékos aránnyal) a biztonság hiányát, beleértve a civil lakosságot érő erőszakot, erőszakos támadásokat és terrorizmust érzik a legaggasztóbbnak. A probléma kezelése érdekében az afgánok 83 százaléka támogatná, ha a kormány egyezkedne az ellenséges fegyveres csoportok leszerelése érdekében.

Az ország második legsúlyosabb problémájának a munkanélküliséget tekintik az afgánok, míg a harmadik legriasztóbb ügy a korrupció. A kutatás szerzői szerint ez utóbbi feltehetőleg a nemzetközi érdeklődés hatására került a helyiek figyelmébe. A Transparency International jelentése szerint ugyanis Afganisztánban a korrupció azonos mértékű a Mianmarban tapasztalhatóakkal, amely szintet a vizsgált 178 ország közül csupán Szomália múlja felül. A NATO országai folyamatosan próbálnak nyomást gyakorolni Hamid Karzai elnökre, hogy kormányában csökkentse a tálibokkal való konfliktus rendezését is nehezítő korrupciót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.