Városlista
2022. január 21, péntek - Ágnes

Hírek

2010. Február 25. 07:48, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

A Közel-Keletről származnak a kistestű kutyák?

A Közel-Keletről származnak a kistestű kutyák?

A kisebb kutyák valószínűleg a Közel-Keletről származnak, ahol a szürke farkasok kölykeit 12 ezer évvel ezelőtt háziasították. Ezt állítják amerikai kutatók, akik genetikai vizsgálataik eredményeit szerdán tették közzé.

A kaliforniai egyetem két kutatója, Melissa Gray és Robert Wayne a kistestű kutyák karakterisztikus IGF1 jelű génjének változatait vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy a kistestű kutyákban található karakter-gén közvetlenül kapcsolható ahhoz az IGF1-es génhez, ami manapság is megtalálható a szürke farkasokban, a Közel-Keleten. A BMC Biology nevű szaklap online kiadásában közzétett következtetésük szerint mindez bizonyítja, hogy a kisebb kutyák, mint háziasított ragadozók először ebben a régióban jelentek meg.

Az amerikai kutatók munkáját egy közel-keleti régészeti kutatás segítette. Ennek során találták meg egy 12 ezer évvel ezelőtt elpusztult kistestű kutya csontjait. Találtak már Európában régebbi eredetű kutyamaradványokat, méghozzá 31 ezer éveseket, de azok nagytestű kutyák voltak.

Az amerikai kutatók szerint praktikus okokból neveltek a Közel-Keleten kisebb kutyákat. A sűrűn lakott településeken élő agrárközösségek számára ugyanis ez a méret volt kívánatos, mivel a kistestű kutyákat házon belül és azon kívül is jól lehetett tartani, ráadásul igénytelenek is voltak.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 21. 12:02, péntek | Belföld

A magyar ivóvíz kiválóan megfelel az uniós jogszabályoknak

A Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az uniós előírásoknak és jogszabályoknak

2022. Január 21. 11:01, péntek | Belföld

Jelentős fejlesztésekkel menthető meg a magyar diótermesztés

Jelentős fejlesztésekkel és kutatásokkal menthető meg a magyar diótermesztés, amely az utóbbi években elvesztette a versenyképességét a nemzetközi piacon

2022. Január 21. 10:48, péntek | Belföld

Autójában hurcolta a holttestet - VIDEÓ

Újabb megdöbbentő részletek derültek ki arról a brutális gyilkosról, aki Kisvárdánál egy prostituáltat megölt, egy butik eladóját pedig majdnem halálra szurkálta Nyíregyházán.

2022. Január 21. 09:03, péntek | Belföld

Egy hét alatt 300 kilométert tett meg a PET Kupa jeladóval ellátott palackja a Tiszán

Egy hét alatt csaknem 300 kilométert tett meg a Tiszán a PET Kupa egyik jeladóval ellátott palackja, hasznos adatokat szolgáltatatva a folyón úszó hulladék útjának kutatásához és a folyótisztító akció sikeréhez