Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Február 25. 07:48, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

A Közel-Keletről származnak a kistestű kutyák?

A Közel-Keletről származnak a kistestű kutyák?

A kisebb kutyák valószínűleg a Közel-Keletről származnak, ahol a szürke farkasok kölykeit 12 ezer évvel ezelőtt háziasították. Ezt állítják amerikai kutatók, akik genetikai vizsgálataik eredményeit szerdán tették közzé.

A kaliforniai egyetem két kutatója, Melissa Gray és Robert Wayne a kistestű kutyák karakterisztikus IGF1 jelű génjének változatait vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy a kistestű kutyákban található karakter-gén közvetlenül kapcsolható ahhoz az IGF1-es génhez, ami manapság is megtalálható a szürke farkasokban, a Közel-Keleten. A BMC Biology nevű szaklap online kiadásában közzétett következtetésük szerint mindez bizonyítja, hogy a kisebb kutyák, mint háziasított ragadozók először ebben a régióban jelentek meg.

Az amerikai kutatók munkáját egy közel-keleti régészeti kutatás segítette. Ennek során találták meg egy 12 ezer évvel ezelőtt elpusztult kistestű kutya csontjait. Találtak már Európában régebbi eredetű kutyamaradványokat, méghozzá 31 ezer éveseket, de azok nagytestű kutyák voltak.

Az amerikai kutatók szerint praktikus okokból neveltek a Közel-Keleten kisebb kutyákat. A sűrűn lakott településeken élő agrárközösségek számára ugyanis ez a méret volt kívánatos, mivel a kistestű kutyákat házon belül és azon kívül is jól lehetett tartani, ráadásul igénytelenek is voltak.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő