Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. December 28. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: STOP

A legnagyobb durranások - elképesztő áttörések

A legnagyobb durranások - elképesztő áttörések

A világ egyik legtekintélyesebb tudományos folyóirata, a Science minden év végén összeállítja az esztendő tudományos toplistáját, ám idén ez kiegészült a harmadik évezred első évtizedének legnagyobb tudományos eredményeivel.

A Science toplistája szerint a 2010-es év legnagyobb tudományos áttörése a kvantumgép létrehozása volt. A Kaliforniai Egyetem munkatársai egy olyan parányi szerkezetet építettek (hossza egy hajszál átmérője), amely a szubatomi világ, a kvantummechanika törvényei szerint működik.

A tízes toplistán szerepel többek közt a neandervölgyi ember génállományának feltérképezése, a HIV-vírus elleni harc több nagy eredménye és a szintetikus genom megalkotása.

Az évtized legnagyobb eredményei közé tartozik annak kétségtelen bebizonyítása, hogy a Marson valaha volt víz, valamint a más naprendszerekben lévő bolygók (exoplanéták) felkutatása, s eddig 502 ilyen exoplanétát sikerült találni.

A mindenség összetételének pontos meghatározása is az évtized egy legnagyobb eredménye a Science szerint. E számítások alapján a kutatók azt állítják, hogy a mindenség 4 százalékban közönséges anyagból, 23 százalékban sötét anyagból és 73 százalékban sötét energiából áll.

További nagy eredmények: a metaanyagok létrehozása, amelyekkel elvileg lehetővé vált a láthatatlanná tévő "köpönyeg" létrehozása; a biomolekulák feltárása, amelyek révén ősi élőlényekről, fosszíliákról lehet pontos információkat szerezni; a sötét genom jelentőségének felismerése, ami azt jelenti, hogy a gének a génkészletnek csupán az 1,5 százalékát teszik ki, tehát a többi rész is rendkívül fontos; a sejtek újraprogramozhatósága, vagyis hogy a sejtes fejlődés nem egyirányú folyamat, hanem újraindítható; a mikrobiom, vagyis a mikrobatömeg genetikájának feltárása és alapvető jelentőségének felismerésése; a gyulladás másfajta szerepének felismerése, vagyis az, hogy a gyulladás olyan súlyos, krónikus betegségek hátterében áll, mint a rák, az Alzheimer-kór vagy a cukorbaj; a klímaváltozás kutatása és a globális felmelegedéssel kapcsolatos előrejelzések pontossága.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.