Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2010. Július 07. 14:33, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

A levegőben a Solar Impulse

A levegőben a Solar Impulse

Felszállt szerda hajnalban a svájci Payerne repülőtérről nagy próbarepülésre a csak napenergiával működő Solar Impulse nevű gép. Az energiatárolási lehetőség révén gép éjszaka is tud repülni a rendkívüli kísérlet során.

A Solar Impulse névre keresztelt gépet tavaly júniusban mutatták be a svájci főváros közelében található Dübendorf repülőterén. A hét éve fejlesztett gép 61 méteres szárnyfesztávolsága akkora, mint egy Airbus A380-asé, miközben súlya egy közepes autóénak felel meg. A repülőgépet négy darab, mindössze negyven lóerőt biztosító motor mozgatja, amelyeket a szárnyakon elhelyezett, 12 ezer napelemcella lát el energiával. Az éjszakai repüléshez szükséges energiát akkumulátorokban tárolják.Maximum hetven kilométer per órás átlagsebességgel tud haladni a repülő.


Bertrand Piccard svájci felfedező és társa, Andre Borschberg közös alkotása tíz kisebb próbát már teljesített. Piccard tart egy rekordot: a világon elsőként ő repülte körbe a bolygót egy hőlégballonban több mint tíz évvel ezelőtt.

A Solar Impulse-nak június végén kellett volna startolnia a nagy próbára, de eltört a navigációs szerkezet egyik része, ezért elhalasztották az indulást. Szerda hajnalban 35 kilométer per órás sebességet ért el a felszállás után a gép, amit Andre Borschberg vezetett egyedül. „Kétségtelenül ez mérföldkő, legalábbis a repülés történetében. A cél az üzemanyag nélküli repülés, a cél, hogy megmutassuk: függetlenedhetünk a fosszilis energiaforrásoktól, sokkal inkább, mint azt az emberek gondolják" - mondta a start alkalmából a csapat vezetője, Piccard.

Egyelőre repül a különleges gép, és a földi irányítás fogja eldönteni a startot követő 13 óra múlva, hogy belevágjon-e Borschberg az éjszakai repülésbe is. Minden attól függ, hogy tiszta lesz-e az égbolt, és a napelemcellák feltöltik-e teljesen az akkumulátorokat. Tényező lehet még a szelek ereje és iránya is. Ha sikerül a 25 órás repülésre tervezett teszt, akkor további próbák jönnek, és a gép 2013-ban vagy 2014-ben elindul a Föld körül.

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.