Városlista
2024. július 28, vasárnap - Szabolcs

Hírek

2010. Április 18. 07:50, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

A nemzeti gyásznapon gördeszkások keltették a hangulatot Győrben

A nemzeti gyásznapon gördeszkások keltették a hangulatot Győrben

Több mint száz gördeszkás demonstrált - a lengyel elnök tragikus halála kapcsán elrendelt nemzeti gyásznapon - szombaton délután Győrben, mert az önkormányzat rendelettel tiltotta meg,

A gördeszkások a Városház téren gyülekeztek, és egészen a Széchenyi térig vonultak, ahol május elsejétől már tilos lesz gördeszkázni. A felvonulás résztvevői petíciót olvastak fel, amelyet a város polgármesterének címeztek. Szerintük a rendelet azért is rossz, mert azt is megakadályozza, hogy valaki kizárólag közlekedési célból használja a gördeszkát a belvárosban. Ezzel pedig súlyosan sérül a mozgás szabadságához való alapjog.

Bakács László, a polgármesteri hivatal médiareferense az origo-nak azt mondta, hogy a múlt héten kezdődtek a megbeszélések Borkai Zsolt polgármester és a győri Utcai Sportok Egyesülete (USE) között. Egyben jelezte, hogy az USE elhatárolódott a Deszkás Piknik demonstrációjától, ezért úgy vélik, a szombati tüntetés szervezői nem a gördeszkások érdekeit képviselik és a megmozdulás a választási kampányban akár "felesleges hisztériakeltés is célja lehet". Ha a helyiek nem akarják, mi indokolja azt, hogy más városból valakik tiltakozzanak?" - kérdezte.

Németh Zoltán alpolgármester a kezdeményezést hangulatkeltésnek nevezte. Kifejtette, a győri önkormányzat azért tiltotta ki a gördeszkásokat a történelmi városrészből, mert balesetveszélyt jelentettek a járókelőkre, valamint a lakossági bejelentések alapján arra következtettek, zavarják a környék nyugalmát. Az alpolgármester elmondta, szemtanúja volt a Széchenyi téren, amikor egy rosszul befejezett ugrás után a gördeszka eltalálta egy kislány lábát, valamint olyanra is volt már példa, hogy az eszköz a közeli étterem asztalai között landolt.
Németh Zoltán hangsúlyozta, a balesetveszély mellett, vagyonvédelmi kérdések is közrejátszottak a korlátozó döntés meghozatalában, ugyanis hiába bírja ki a gránitlap a terhelést, a fa burkolatok, a padok megsínylik a gördeszkázást, és ezek felújítása sokba kerülne.

Az alpolgármester felolvasta Tóth Dénes, a győri Utcai Sportok Egyesületének vezetője levelét, amiben azt közölték, a helyi gördeszkások elhatárolódnak a fővárosiak demonstrációjától, arra ráhatásuk nincsen.
Az Utcai Sportok Egyesülete és Borkai Zsolt polgármester egy korábbi megbeszélésen már megállapodott arról, hogy a gördeszkások a sportpark kialakításának lehetséges helyszíneire javaslatot tesznek, és a megfelelő helyszín kiválasztása után a város segítséget nyújt a sportpark megvalósításában.

Németh Zoltán szerint hangulat- és feszültségkeltő a kezdeményezés, ami a város és a helyi extrém sportosok jó kapcsolatát is veszélyezteti.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 09:11, szombat | Helyi

Hamarosan indul a mennyei megyei is

Elkészült a sorsolás a labdarúgó vármegyei első osztályban. A bajnok, de a feljutást nem vállaló Koroncó Kapuváron kezd. A bajnokság 16 csapatosra bővült.

2024. Július 27. 08:15, szombat | Helyi

Életet is menthetnek a zsetonok

Zsetonokat gyűjt a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Július 27. 07:15, szombat | Helyi

Győrzámoly: Kinőtték az iskolát, konténerrel bővülnek

A sok fiatal kiköltöző miatt egyre nagyobb az igény az oktatási intézményre Győrzámolyon.

2024. Július 26. 09:12, péntek | Helyi

Belga sportigazgatója lett az ETO-nak

A bajnokság megkezdése előtt néhány nappal új sportigazgatója lett az ETO NB I-es labdarúgó csapatának. A belga Steven Vanharen korábban az MTK másodedzője is volt.