Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Június 15. 07:21, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

A pálinkafőzdék a késői gyümölcsökben bíznak

A pálinkafőzdék a késői gyümölcsökben bíznak

A pálinkafőzőket is érzékenyen érinti a nagy mennyiségű eső, illetve árvíz okozta kár. Az eper, a barack és a cseresznye nagy része odalett, a meggytermés fele is megsemmisült. A pálinkafőzdék ezért csak a kései gyümölcsökben és a

 

Szép volt a virágzás és a gyümölcsök kötése, ám hideg és szeles idő követte, majd sok eső. A gyümölcsfáknak pedig nem tesz jót, ha vízben állnak, ahogy a magas talajvízszint sem használ a termésnek. A késő nyári, őszi gyümölcsökben, így a szilvában, a körtében és a szőlőben bíznak a termelők és a főzdék is, ha már a meggy felét elvitte a víz, a korai cseresznye szinte teljesen megsemmisült, míg a kajszibaracknál részben a fagy, másrészt a monília miatt estek le a virágok. Az epernek és a meggynek is csak a töredéke maradt meg.


Pálinkafőzésre ezek a termések még felhasználhatóak, de bizonyára áremelkedés fog bekövetkezni a gyümölcspiacon. Egyelőre még konkrét termésadatok nincsenek, nagyon nehéz megjósolni, hogy pontosan mennyi gyümölcs és milyen áron fog a termelői piacra és a pálinkafőzési piacra kerülni - mondta a Téti Pálinkafőzde vezetője, Fülep Gábor.


Nemcsak a gyümölcsárak emelkedése, de a miniszterelnök eheti bejelentése is aggodalmat okoz a pálinkafőzde tulajdonosoknak. A kereskedők úgy vélik, ha a termelők saját maguk is előállíthatnak gyümölcspárlatot és a bérfőzetés mellett a forgalom is visszaesik, több főzdére lakat is kerülhet.


Duplájára nőtt a kereskedelmi főzdék száma és nagyon sokan próbálnak megmaradni a pálinkapiacon. Ez csak a legjobbaknak sikerül és bérfőzött pálinka nem háztartási főzdébe való, mert komoly berendezések szükségesek ahhoz, hogy színvonalas pálinka legyen belőle - mondta a hírTV-nek Kutyikné Nagy Ildikó az Árpád Pálinkától.


A főzdék szerint nem elég, ha az őstermelők jó minőségű berendezéseket vásárolnak, hiszen azok működtetéséhez komoly tanfolyamot kell elvégezni, és szakértelmet is kell szerezni, mert e nélkül a pálinka minősége romolhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.