Városlista
2024. szeptember 27, péntek - Adalbert

Hírek

2010. Január 07. 07:38, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

A Spirit napjai meg vannak számlálva

A Spirit napjai meg vannak számlálva

Már hat éve működik a Marson a Spirit amerikai robotjármű, amelynek élettartamát eredetileg 3 hónapra tervezték. A NASA vasárnap megünnepelte az évfordulót, de közölte, hogy a Spirit napjai most már tényleg meg vannak számlálva.

A 180 kilós hatkerekű jármű áprilisban akadt el a homokban a Mars déli féltekéjén, a Trója kráter szélén, és azóta nem tudták kiszabadítani, bárhogyan is próbálták. Eközben a jobb hátsó kereke is tönkre ment. A bal első már 2006 óta nem működik. A mozdíthatatlan jármű nem tudja lerázni napelemtáblájáról a port, amely egyre gyűlik rajta, így viszont nem tudnak feltöltődni az akkumulátorai.

A Spirit csak akkor tudná kedvezőbb szögben a Nap felé állítani a napelemeit, ha a marsi szél lefújná róluk a port. De 2010 májusáig, a marsi napfordulóig egyre kevesebb lesz a rendelkezésre álló napfény, vagyis előfordulhat, hogy a Spiritnek nem lesz elég energiája, hogy a marsi tél alatt megőrizze működőképességét.

A robotjármű még a homokban megrekedve is tett tudományos felfedezést. Amint kerekei hasztalanul pörögtek a homokban, kiderítette, hogy a felszín alatt nyomokban szulfát van a talajban. A szulfátok a hővízvulkánok működésekor keletkeznek. Vagyis ezeken a területeken valamikor lehetett élet.

A Spirit testvére, az Opportunity három héttel később, 2004. január 24-én érkezett a Mars túlsó oldalára. Neki további 90 nappal meghosszabbították a működési idejét, de a tudósok nem biztosak abban, hogy a marsi szél képes lesz annak is letisztítani a napelemtábláit.

FH


Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 12:53, péntek | Belföld

Visszaesésben a nyomtatott sajtó, kivéve a Szuperinfó!

15 százalékkal estek a print napilapok, a netről is tűnnek el az olvasók, a Kiskegyed.hu és a Szuperinfó viszont tarol - írja a Kreatív.hu.

2024. Szeptember 27. 07:43, péntek | Belföld

MNB: szeptemberben tovább lassul az infláció

2024. Szeptember 27. 07:42, péntek | Belföld

Czomba Sándor: a minimálbérnek 2027 január 1-re el kell érnie a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékát

A minimálbérnek 2027. január 1-re el kell érnie a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékát