Városlista
2021. december 4, szombat - Barbara, Borbála

Hírek

2010. Január 07. 07:38, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

A Spirit napjai meg vannak számlálva

A Spirit napjai meg vannak számlálva

Már hat éve működik a Marson a Spirit amerikai robotjármű, amelynek élettartamát eredetileg 3 hónapra tervezték. A NASA vasárnap megünnepelte az évfordulót, de közölte, hogy a Spirit napjai most már tényleg meg vannak számlálva.

A 180 kilós hatkerekű jármű áprilisban akadt el a homokban a Mars déli féltekéjén, a Trója kráter szélén, és azóta nem tudták kiszabadítani, bárhogyan is próbálták. Eközben a jobb hátsó kereke is tönkre ment. A bal első már 2006 óta nem működik. A mozdíthatatlan jármű nem tudja lerázni napelemtáblájáról a port, amely egyre gyűlik rajta, így viszont nem tudnak feltöltődni az akkumulátorai.

A Spirit csak akkor tudná kedvezőbb szögben a Nap felé állítani a napelemeit, ha a marsi szél lefújná róluk a port. De 2010 májusáig, a marsi napfordulóig egyre kevesebb lesz a rendelkezésre álló napfény, vagyis előfordulhat, hogy a Spiritnek nem lesz elég energiája, hogy a marsi tél alatt megőrizze működőképességét.

A robotjármű még a homokban megrekedve is tett tudományos felfedezést. Amint kerekei hasztalanul pörögtek a homokban, kiderítette, hogy a felszín alatt nyomokban szulfát van a talajban. A szulfátok a hővízvulkánok működésekor keletkeznek. Vagyis ezeken a területeken valamikor lehetett élet.

A Spirit testvére, az Opportunity három héttel később, 2004. január 24-én érkezett a Mars túlsó oldalára. Neki további 90 nappal meghosszabbították a működési idejét, de a tudósok nem biztosak abban, hogy a marsi szél képes lesz annak is letisztítani a napelemtábláit.

FH


Ezek érdekelhetnek még

2021. December 04. 16:00, szombat | Belföld

Szalmonellás snacket hívott vissza az egyik áruházlánc

Szalmonellaszennyezettség miatt a Tesco-Global Zrt. visszahívta és kivonta a forgalomból a \"TS snack csípős 100 g\" terméket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) péntek este az MTI-vel.

2021. December 04. 12:06, szombat | Belföld

Az otthoni munkavégzéssel terjed a veszélyeket rejtő árnyékinformatika használata is

Az otthoni munkavégzéssel terjed a veszélyeket rejtő árnyékinformatika használata is, egy globális tanulmány szerint az otthonról dolgozók több mint fele,

2021. December 04. 08:53, szombat | Belföld

Halálos baleset történt Fótnál

Árokba hajtott egy autó Fótnál, a balesetben a sofőr meghalt - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton a police.hu oldalon.

2021. December 04. 07:00, szombat | Belföld

Megérkezett az utolsó H145M típusú helikopter is Szolnokra

Megérkezett az utolsó H145M típusú könnyű, többcélú helikopter pénteken Németországból, az Airbus donauwörthi bázisáról Magyarországra, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra, ezzel teljessé vált a húsz gépből álló flotta