Városlista
2023. november 28, kedd - Stefánia

Hírek

2010. Január 07. 07:38, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

A Spirit napjai meg vannak számlálva

A Spirit napjai meg vannak számlálva

Már hat éve működik a Marson a Spirit amerikai robotjármű, amelynek élettartamát eredetileg 3 hónapra tervezték. A NASA vasárnap megünnepelte az évfordulót, de közölte, hogy a Spirit napjai most már tényleg meg vannak számlálva.

A 180 kilós hatkerekű jármű áprilisban akadt el a homokban a Mars déli féltekéjén, a Trója kráter szélén, és azóta nem tudták kiszabadítani, bárhogyan is próbálták. Eközben a jobb hátsó kereke is tönkre ment. A bal első már 2006 óta nem működik. A mozdíthatatlan jármű nem tudja lerázni napelemtáblájáról a port, amely egyre gyűlik rajta, így viszont nem tudnak feltöltődni az akkumulátorai.

A Spirit csak akkor tudná kedvezőbb szögben a Nap felé állítani a napelemeit, ha a marsi szél lefújná róluk a port. De 2010 májusáig, a marsi napfordulóig egyre kevesebb lesz a rendelkezésre álló napfény, vagyis előfordulhat, hogy a Spiritnek nem lesz elég energiája, hogy a marsi tél alatt megőrizze működőképességét.

A robotjármű még a homokban megrekedve is tett tudományos felfedezést. Amint kerekei hasztalanul pörögtek a homokban, kiderítette, hogy a felszín alatt nyomokban szulfát van a talajban. A szulfátok a hővízvulkánok működésekor keletkeznek. Vagyis ezeken a területeken valamikor lehetett élet.

A Spirit testvére, az Opportunity három héttel később, 2004. január 24-én érkezett a Mars túlsó oldalára. Neki további 90 nappal meghosszabbították a működési idejét, de a tudósok nem biztosak abban, hogy a marsi szél képes lesz annak is letisztítani a napelemtábláit.

FH


Ezek érdekelhetnek még

2023. November 28. 06:00, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az együttműködés Kínával nem kockázat, hanem hatalmas lehetőség

Az együttműködés Kínával nem veszélyt, hanem hatalmas lehetőséget jelent az Európai Unió számára, a kockázat éppen az, ha valaki el akarja vágni ezeket a kötelékeket

2023. November 27. 14:23, hétfő | Belföld

Intenzív havazás várható az ország északi és északkeleti területein

A meteorológiai előrejelzések alapján kedd éjfél után intenzív havazás várható Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében - közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommu

2023. November 27. 14:17, hétfő | Belföld

Vádat emeltek egy rosszullétével halálos balesetet okozó nő ellen

Vádat emeltek egy nagykanizsai nő ellen, aki a cukorbetegségének ismert tünetei ellenére autóba ült, de rosszulléte miatt halálos balesetet okozott - tájékoztatta a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.

2023. November 27. 14:15, hétfő | Belföld

Pénteken zárul az év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampány

Néhány napja maradt 850 ezer gépjármű, köztük csaknem 450 ezer személygépkocsi üzembentartójának arra, hogy eldöntse, lecseréli-e év végi évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását (kgfb).