Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Február 14. 14:42, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

A stressz átka

A stressz átka

Kevés olyan ember van manapság, aki elmondhatja magáról, hogy világ életében rendben volt az emésztése, és még soha nem szenvedett székrekedésben. A szorulás kialakulásáért általában a rohanó, stresszes, mozgásszegény életmód és e

Rohanó életmód, stressz

A székrekedés kialakulásának hátterében a modern életformát jellemző civilizációs jelenségek a felelősek. A felgyorsult élettempóval ugyanis együtt jár a helytelen és rendszertelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, az állandósult stressz és a megszokott életvitelünket érintő folyamatos változás. Ezt súlyosbíthatja, hogy bizonyos gyógyszerek (például az egyre többek által szedett antidepresszánsok) és egyes betegségek (például a mind többeket érintő cukorbetegség) hatására szintén gyakran alakul ki szorulás.

Sok esetben az életmódváltás is megoldás lehet: elegendő, ha többet mozgunk, kiegyensúlyozottabban étkezünk, vagy ha megpróbáljuk elérni, hogy ne érjen bennünket sok stressz. Manapság azonban sajnos egyre kevesebb embernek van ideje vagy lehetősége arra, hogy életvitelének gyökeres megváltoztatásával tegye rendbe emésztését. Márpedig a gyakori szorulás jelentősen rontja az életminőséget: az ezzel a problémával küzdők gyakran panaszkodnak fáradságra, puffadásra és hasi fájdalmakra, amelyek folyamatosan megkeserítik életüket.

Milyen egy jó hashajtó?

Ha az életmódváltás nem hozta meg a kívánt eredményt, érdemes gyógyszeres segítséghez fordulni. Nem árt azonban alaposan végiggondolni, hogy mik azok a szempontok, amelyeknek egy modern hashajtónak meg kell felelnie.

• Fontos, hogy hatásos legyen: szüntesse meg a szorulást és segítse elő a természetes bélmozgást.
• Emellett legyen kíméletes: ne terhelje meg feleslegesen a szervezetünket, azaz ne okozzon görcsöket és sóvesztést, a hatóanyaga pedig csak a hatás helyén, a vastagbélben fejtse ki hatását.
• Végül, de nem utolsósorban kiemelt szempont a kiszámíthatóság: pontosan tudni akarjuk ugyanis, hogy a gyógyszer bevétele után mennyi idővel jelentkezik majd a kívánt hatás. (da)

www.patikamagazin.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.