Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. Március 11. 06:31, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

A tárcavezető szerint az orvosjelöltek félreértik az új rendeletet

A tárcavezető szerint az orvosjelöltek félreértik az új rendeletet

Miután több alkalommal sikertelenül tüntettek, ezúttal jognyilatkozat aláírásával tiltakoznak az orvostanhallgatók a rezidensképzésről szóló új rendelet ellen, amely szerint 2010 szeptemberétől a szakorvosjelölti képzésben részt vev

Az egyet nem értésüknek több ízben hangot adó hatodéves orvostanhallgatók egyharmada már aláírta, hogy önként lemond a hazai szakorvosjelölti képzésben való részvételről, ha a kormány nem változtatja meg a kilenc évig egy kórházhoz láncoló rendeletet. A tiltakozást kiváltó rendelet szerint a 2010 szeptemberétől a rezidensképzésben részt vevők kilenc évig nem hagyhatják el azt az intézményt, ahol állást kaptak. Amennyiben ezt mégis megteszik, úgy vissza kell fizetniük a szakorvosi képzésük teljes költségét, ami hatmillió forintot jelent. Székely Tamás, az egészségügyi tárca vezetője szerint az orvostanhallgatók félreértik a rendeletet, ugyanis az általuk sérelmezett "röghöz kötés" nem egy kórházat jelent, hanem csak annyit, hogy a rezidensképzés kilenc évét Magyarországon kell letölteniük. Hozzátette, hogy a rezidensek tiltakozása ellenére sem függesztik fel a rendelet, hiszen az a céljuk, hogy megakadályozzák az orvosjelöltek külföldre áramlását.
Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy nem a reformok ellen tiltakoznak - mert annak egyes elemeivel egyetértenek -, hanem azért, hogy a megfelelő módosításokat hajtsák végre. Véleménye szerint a kormánynak legkésőbb májusig van ideje arra, hogy felfüggessze a rendeletet, figyelmeztetett ugyanis: amennyiben a kormány nem tesz intézkedéseket az ügyben, akkor egy évfolyamnyi fiatal orvostól eshetnek el a magyar kórházak.
Rácz Jenő, a kórházszövetség elnöke, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház igazgatója a lapnak úgy nyilatokozott: ha a jogszabály finanszírozásra vonatkozó része nem változik, akkor idén egyetlen rezidenst sem fogadnak. Az új rendelet szerint a kórházaknak kellene állniuk a rezidensképzés minden költségét.

Forrás: Magyar Nemzet, Népszabadság

(www.edupress.hu)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.