Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Április 23. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

A teljes Munkácsy-életmű a keszthelyi Festetics-kastélyban

A teljes Munkácsy-életmű a keszthelyi Festetics-kastélyban

2011. április 29-től látogatható a Munkácsy Mihály műveit bemutató, a Munkácsy Alapítvány, a Magyar Nemzeti Galéria és a Helikon Kastélymúzeum együttműködésében megvalósuló, a Nemzeti Galéria és Pákh Imre gyűjteményéből rendez


A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből érkező alkotások jobbára az életmű első felét dokumentálják a művész karrierjének indulásától egészen annak kiteljesedéséig: az 1870-ben a párizsi Salon aranyérmével jutalmazott Siralomház című festményétől kezdődően, a népi életképeken, sokalakos kompozícióikon át (Éjszakai csavargók, Zálogház) a világsikert hozó, a párizsi világkiállításon aranyérmet szerző Milton című festményéig. Olyan különleges tájképek mellett, mint a Poros út, a Colpachon készült Hazafelé, a Fasor, vagy a Colpachi park, a korszakváltást jelző Műteremben című képen át, egészen arcképfestészetének egyik főművéig, a Paál László portréjáig számos kiemelkedő alkotás szerepel majd a keszthelyi kiállításon.

Pákh Imre a jelenleg több mint 30 művet számláló kollekciójával a legjelentősebb Munkácsy-magángyűjtemény birtokosa. A keszthelyi kiállításon a gyűjtemény főművei kapnak helyet: az Ásító inas álló formátumban készült, életképi változata, amely hatalmas szenzációt keltve bukkant fel 2005-ben, a Magyar Nemzeti Galériában rendezett kiállítás idején. Ezen kívül számos nagyobb népi életképhez készült tanulmány és vázlat, többek között a Zálogházhoz festett Bohém és az Öregasszony mappával című képek, valamint a Nő zöld ruhában vagy Madame Chaplin bájos arcképe, a tájképek közül pedig a Cigányok az erdőszélen és a Mosónők korai változatai kerülnek bemutatásra. A tárlaton helyet kapnak a Pákh-gyűjtemény leglátványosabb darabjai is, nevezetesen azok a látványos szalonképek, mint a Készülődés a papa születésnapjára, a Pálmaházban, valamint a Két család a szalonban.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.