Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2010. November 11. 14:25, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

A termőföldeket takarítják

A termőföldeket takarítják

A Vidékfejlesztési Minisztérium irányításával megkezdődik a vörösiszap-katasztrófával sújtott külterületi és különleges külterületi termőföldek kármentesítése. Az október 4-én történt gátszakadás következtében mintegy 1000

A minisztérium álláspontja szerint a kármentesítést a károkozónak kell elvégeznie, a Mal Zrt. azonban a mai napig nem ismerte el a károkozás felelősségét. A feladat azonban sürgős, nem lehet tovább várni, hiszen a külterületi földeken jelenlévő szennyező anyag továbbra is károkat okozhat a környezetben. Ezért a külterületi földek kárelhárítására a Vidékfejlesztési Minisztérium meghívásos közbeszerzési pályázatot írt ki, amelyen a két meghívott közül az egyik, a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt. tett ajánlatot. A 100 százalékban állami tulajdonú – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezelésében álló céggel a minisztérium október 27-én kötött keretszerződést. A megállapodás arra vonatkozik, hogy a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban a minisztérium egyedi megrendelései alapján a vállalkozó elvégzi a feladatot, és ezt követi – az egyes munkálatok befejezése után – a kifizetés. A szerződésben szereplő 29,24 milliárd forint keretösszeg, amelyet nem kell szükségszerűen kimeríteni.

A Vidékfejlesztési Minisztériumnak szándéka, hogy a külterületi kármentesítési munkálatokat elsősorban helyi vállalkozók bevonásával oldja meg. A Mecsekért Környezetvédelmi Zrt.-vel kötött megállapodás biztosítékul szolgál, hogy a katasztrófa övezetben rendelkezésre áll egy komoly szakmai és technikai hátterű vállalkozás, amely képes jól szervezetten és gyorsan elvégezni a bonyolultabb feladatokat is. A külterületek kármentesítése várhatóan még ezen a héten elkezdődik. Először az élővizek közelében található leginkább szennyezett területeket tisztítják meg.

A kármentesítéssel kapcsolatos mérnöki tervezési és műszaki ellenőri feladatok ellátására szintén meghívásos közbeszerzési eljárás alapján, három jelentkező közül végül az OVIBER Kft.-vel kötött megállapodást a Vidékfejlesztési Minisztérium. A 150 millió forintos keretszerződés ebben az esetben is egyedi és konkrét megrendelésekre vonatkozik, az elszámolás az egyes feladatok elvégzése után történik – áll a közleményben.

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.