Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. Március 24. 07:41, szerda | Helyi
Forrás: Kétesáruk.hu

A Tesco bármit megtehet?

A Tesco bármit megtehet?

Igen: bármit! 2011-től nem szándékozik magyar árukat árulni a Tesco üzletlánc! s mi ezt előre tudjuk, és ha nem teszünk ellene valamit, akkor lealázva a teljes magyar élelmiszerkultúr&

A friss élelmiszereken kívül szinte minden más terméket külföldről vásárolna jövőre a Tesco Globál ruházak Zrt. A multinacionális vállalat elképzelései szerint 2011-től honfitársaink helyett szlovák beszállítók látják majd el iparcikkekkel a lánc magyar egységeit is tudta meg lapunk piaci forrásból. Emiatt idehaza több száz kis- és közepes vállalkozás kerülhet csődbe. (MNO)
Nem kíméli a Tesco Globál ruházak Zrt. a jövőben a magyar beszállítóit: lapunk piaci forrásból úgy értesült, hogy a brit tulajdonú multivállalat a válságban elszenvedett veszteségei ellensúlyozása érdekében jövőre inkább Szlovákiából hozatna be a friss napi élelmiszereken kívül minden más terméket a magyarországi áruházakba. Vagyis az itteni áruházak áruellátását 2011-től már nem Magyarországról, hanem a Tesco szlovákiai központjából, helyi vállalkozók bevonásával intézik majd.
gy tudjuk, a kiszervezés egyelőre az élelmiszertermékeket nem érinti, legalábbis a napi friss árucikkek esetén bonyolult és költséges volna a szállítás Szlovákiából Magyarországra. Nem így van ez az úgynevezett nem élelmiszer kategóriában. Ide sorolható minden más, több ezernyi iparcikk, amelyek megtalálhatók a Tesco polcain így például vegyi és háztartási termékek, irodaszerek, műszaki cikkek, játékok, kisebb bútorok.
A hazai beszállítók körében jóformán kész tényként kezelt váltás következményeként több száz magyar kis- és közepes vállalkozás szlovák versenytársaik térnyerése miatt megrendelés, ezáltal megélhetés nélkül marad. A magyar költségvetés pedig súlyos bevételektől esik majd el, hiszen azok a hazai beszállítók, akik partnerei maradnak a Tescónak, az adózási szabályok szerint nem idehaza fizetik majd meg forgalmuk után az áfát.
Ez a gyakorlat egyébként nem idegen a Tesco Globál Zrt.-nél. A lakóházak közvetlen közelében országszerte gombamód szaporodó, kis alapterületű Tesco Expressz elnevezésű áruházak árubeszerzéseit már manapság sem a Tesco itteni központja, hanem a szlovák beszerzés fogja össze. Ezt a lánc beszerzési egységénél dolgozó egyik informátorunk árulta el lapunknak, ahogy azt is: egyre több szlovák beszállító jelenik meg a Tesco áruházakban, bár egyelőre zömmel csak árajánlatokkal. Ráadásul a magyar forgalmazókkal azonos termékeket kínálnak, csakhogy az itteninél általában kedvezőbb feltételekkel. Ráadásul a szlovák beszállítók többféle előnyt is élveznek a magyar versenytársakkal szemben, mert Szlovákiában nem kell annyi visszatérítést fizetniük a kereskedő felé, ha a polcra akarnak kerülni, és nem kötelezik őket arra sem, hogy a megmaradó árut a Tescótól viszszavegyék. Ez is az oka annak, hogy a magyar cégeknél sokkal kedvezőbb árajánlatot tudnak adni.
A legnagyobb forgalmú hazai lánc 101 hipermarket mellett már több mint húsz Tesco Expressz áruházat működtet a városok belső részeiben. Szlovákiában 79 Tesco üzlet működik, s az idén újabb tizenöt áruházzal és több logisztikai központtal bővül a hálózat. Megkerestük a Tescót a kiszervezés okaival kapcsolatban, a lánctól azonban ígéretük ellenére lapzártáig nem kaptunk kérdéseinkre választ.
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára ugyanakkor érdeklődésünkre vázolta: a multinacionális láncokra egyre jellemzőbb az úgynevezett központosított ellátási lánc kialakítása, vagyis hogy egy-egy, több országot egybefogó régiót egyazon beszerzés alapján látnak el termékekkel. Vámos György szerint a költségek lefaragása állhat a Tesco döntésének hátterében, azonban a magyarországi áruellátás Szlovákiába költöztetése nem feltétlenül jelenti a magyar termékek, illetve cégek vereségét, noha ez a lépés a versenyben kétségtelenül megnehezíti a régiós szinten komoly hátrányban lévő magyar beszállítók helyzetét.
________________________________________
Ezer évig mi ettettük a szlovákokat, képesek voltak a hegyekből bérmunkát vállalva NagyMagyarország termékenyebb régióiba vándorolni. Rávitte őket a megélhetés kényszere. gy keletkezett egy halom szlovák lakta falu Magyarország szlovákot soha nem látott vidékein is. Most a helyzet megfordul: nyert a szlovák nacionalizmus, íme, elég hozzá a multik támogatása, s majd mi kereshetünk menedéket a hegyi kecskék társaságában, mármint az a maroknyi ember, aki 20 év mulva még magyarul meg mer szólalni...
Csak így tovább honfitársaim! Biztosan nagyon gazdaságos lesz. Nagyon "Tesco-gazdi". s a Globalo-gazdi is örülni fog nektek.
Hol vannak ilyenkor a zöld pártok? Hol van ilyenkor a "tudatos vásárló"? Mit szól ehhez a falut csak képeskönyvben látott aszfalt-green? Lugosít éppen, és nem ér rá...?

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.