Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2010. Június 23. 14:13, szerda | Belföld
Forrás: Vízügyi és Környezetvédelmi Közp. Ig.

A Tisza hosszan elnyúlóan tetőzik Szegednél

A Tisza hosszan elnyúlóan tetőzik Szegednél

A Dunán a hétvégi csapadékok hatására kisebb árhullám indult el, Nagybajcsnál I. fok feletti vízszinten tegnap éjfélkor tetőzött, az alsóbb szakaszokon I. fok alatt maradtak a vízszintek.
A Tiszán Vásárosnamény és Záhony között en

A szolnoki vízügyi igazgatóság elkészítette a Tiszaroffi árvízszint-csökkentő tározó leürítésének tervét, várhatólag június 24 vagy 25-én lehet megkezdeni a leürítést.

A Közép- és Alsó-Tiszán a fokozatnak megfelelő figyelő-szolgálatot tartanak az igazgatóságok. Folyamatosan ellenőrzik a megépült művek állapotát, a töltésrongálódások megelőzésére bordás megtámasztások épülnek.

A Tiszaroffi tározónál a 35-40 km/h-s szél hatására kialakult hullámzás több helyen elhabolást okozott a tározó töltésében illetve az árvízvédelmi töltésben.

Az Ipoly szlovák vízgyűjtőjét vasárnap nagy mennyiségű csapadék érte, heves, de gyors és utánpótlás nélküli áradás indult el a betorkolló patakokon. Az árhullám ma hajnalban Balassagyarmat térségében tart, a vízállás elérte a II. fokú készültségi szintet.

A Kapos a hétvégi és tegnapi heves csapadékok miatt végig árad, Kurdnál meghaladta a III. fokú készültség szintjét, tartósan magas vízállások várhatók.

A Zagyva árad, Hatvan és Szentlőrinckáta között meghaladta a II. fokot, az alsó szakaszon a Tisza visszaduzzasztó hatása, valamint a felső tározók egyenletes ürítése miatt az I. fokú szintet meghaladóak a vízállások.

A Hortobágy-Berettyó a felső szakaszon III. fokú, az alsón II. fokú a készültség.

  

Folyóink fővédvonalain  1467 km hosszon van védelmi készültség. (Reggel 6:00 órai állapot.)

·        III. fokú a készültség                657  km hosszú védvonalon

·        II. fokú a készültség                 242 km hosszú védvonalon

·        I. fokú a készültség                  568 km hosszú védvonalon.

 

 

Nőtt a belvízzel elöntött terület

Tegnap óta országosan 10 ezer hektárral nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága. Jelenleg 160 ezer ha van víz alatt, ebből 77 ezer ha a vetés-szántó terület. Az átnedvesedett területek aránya ennek 3-4 szeresére tehető - ezen területek nagy részén már nem várható mezőgazdasági termelés ebben az évadban.

Mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén elrendeltek belvízvédelmi készültséget, az ország 91 db szakaszából összesen 74 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 15 szakaszon I. fokon, 51 szakaszon II. fokon és 8 szakaszon III. fokon védekeznek.

Tegnap 160 db szivattyútelep és 49 db szállítható szivattyú összesen 275 m3/s kapacitással 18 millió m3 belvizet emelt át a befogadókba. 

 

Az év eleje óta összesen 1,4 milliárd m3 belvíz került átemelésre (a Balaton átlagos térfogata 1,8 milliárd m3).

Javult a Hortobágy-Berettyó vízminősége, csökkent a halpusztulás

Három KÖVIZIG összehangolt vízminőség kárelhárítási tevékenységének köszönhetően sokat javult a Hortobágy-Berettyó vízminőségi állapota. A frissvíz bevezetésnek és a vízkormányzásnak köszönhetően a Hortobágy-Berettyón a tegnapi nap folyamán a halpusztulás mértéke csökkent, levesebb pipáló halat lehet látni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén