Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2010. Október 05. 14:21, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

A tojások sínylették meg a csatlakozást?

A tojások sínylették meg a csatlakozást?

A baromfiágazaton belül a tojástermelés az uniós tagság vesztese lett, magyar tojástermelés 20 százalékkal csökkent – hangzott el a Baromfi Termék Tanács hétfői sajtótájékoztatóján a XII. Tojás világnap alkalmából. A szervezet sz

A Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint a magyar EU-csatlakozás vesztese a tojástermelés lett, azóta 20 százalékkal csökkent, és az év első nyolc hónapjában a tavalyihoz képest 615 ezerrel kevesebb tojóállatot telepítettek. Ma 2,2 millió van belőlük, 1,2 millióval kevesebb, mint 2004-ben.

A válság miatt a vásárlóerő is csökkent, öt év alatt 280-ról 261 darabra mérséklődött a fejenkénti éves tojásfogyasztás. A piacon azonban a BTT szerint az áruházláncok erőfölényes magatartása figyelhető meg: tavaly először 9,3 százalékkal nőtt, majd, húsvét után, 45 százalékkal zuhant a termelői ár, a bolti ár viszont nem változott. Vagyis a nagy láncok nem engedtek az árból, inkább hagyták forgalmukat esni – állítja a BTT.

Újabb kihívás vár az ágazatra a következő bő egy évben: 2011 végéig végre kell hajtani azt az uniós irányelvet, amely megtiltja hagyományos ketreces állattartást. A magyar termelők a BTT szerint nem fogják tudni maradéktalanul teljesíteni a feladatot, a határidő letelte után körülbelül egymillió tyúk a régi ketrecekben lesz. A kötelezettség pedig jelentősen növeli a költségeket. A BTT adatai szerint a hagyományos ketrecben tartás önköltségénél a feljavított ketrec 8 százalékkal magasabb, a német kiscsoportos 10, a zárt istállós mélyalmos 21, a szabadtartásos 50 százalékkal drágább, a biotartás pedig kétszer annyiba kerül.

A BTT 15 pontos javaslatcsomagot készített a kormány számára az ágazat problémáinak megoldására.

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.