Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Május 01. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A városi madarak agya nagyobb

A városi madarak agya nagyobb

A tudósok megfigyelték, hogy a városokban élő madarak agya testméretükhöz viszonyítva sokkal nagyobb, mint azoké a madarkéi, amelyek vidéken, a természetben élnek. A szakértők szerint erre az a magyarázat, hogy a városokban elsősorban a

A kutatók megállapították, hogy a városokban elsősorban olyan madarak telepedtek meg, amelyek agymérete alapvetően nagyobb az átlagnál. A testükhöz viszonyított nagyobb agyméret magyarázhatja azt, hogy miért tudtak könnyedén beilleszkedni a természetestől eltérő környezetbe - írja a Biology Letters.

A tudósok Svájcban és Franciaországban összesen 82 madárfajt vizsgáltak, amelyek 22 különböző családba tartoztak. Arra voltak kíváncsiak, hogy a madarak viselkedésbeli rugalmassága befolyásolja-e azt, hogy mennyire sikeresen tudnak benépesíteni egy-egy várost.

A megfigyelés során egyértelműen kiderült, hogy minden egyes faj agymérete kiemelkedően nagy a testmérethez képest. A tudósok szerint egyértelmű, hogy ez is közrejátszik abban, hogy ezek az állatok a zord környezetben is képesek változatos étrendet összeállítani maguknak, és hogy mindenütt megtalálják a megfelelő fészkelőhelyeket is.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár