Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Március 29. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

A végén az élet minősége a fontosabb, nem a hossza…

A végén az élet minősége a fontosabb, nem a hossza…

Hét európai országra kiterjedő felmérés alapján tízből hét ember gondolja úgy, életünk végén az utolsó hetek, hónapok minősége fontosabb, minthogy milyen hosszan élhetünk még. A kutatás szerint a fájdalom nélkül lezárható élet


Több mint kilencezer személyt kérdeztek meg az élet lezárására, súlyos betegségekre és barátok, családtagok ápolására vonatkozó attitűdöt vizsgáló felmérés során. A német, angol, holland, belga, portugál, spanyol és olasz állampolgárok részvételével készült kutatást a brit King’s College szakértői végezték az Európai Unió támogatásával.

Az eredmények szerint a válaszadók 71 százaléka minden másnál fontosabbnak tartja az élet minőségét az utolsó hónapokban. A megkérdezettek 4 százaléka véli úgy, hogy arra kell törekedni, hogy a szeretett személy minél tovább élhessen, míg 25 százalék gondolja úgy, hogy a hátra lévő idő hossza és annak minősége egyformán fontos a búcsú előtt. A kutatás szerint a vizsgált európai országokban élők a fájdalomtól tartanak leginkább, de sokan félnek attól, hogy életük végén esetleg terhet jelentenek majd másoknak.

A kutatás eredményeit a kilenc európai és afrikai ország szakértőiből álló, a King’s College vezette PRISMA konzorcium mutatta be Brüsszelben. Ennek során a palliatív ellátás szakértői hangsúlyozták, bár az emberek egyéni igényei eltérnek, egyértelmű, hogy olyan egészségpolitikára és egészségügyi ellátásra van szükség, amely biztosítani tudja a megfelelő életminőséget a haldoklóknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk