Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Január 07. 14:17, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

A veszélynek koránt sincs vége

A veszélynek koránt sincs vége

Bár a legmagasabb készültség már sehol sincs érvényben, 10 megye csaknem 200 településén továbbra is küzdenek az ár- és belvíz ellen. A katasztrófavédelem szerint a következő napok enyhébb időjárása miatt rohamosan fog még nőni a


A Csongrád megyei Kisteleken a belvíz miatt több ház is veszélyben van. Az egyik főfala már kidőlt, a lakókat kiköltöztették, a biztosító viszont nem fizet, mondván a víz nem öntötte el a ház belsejét, csak az udvart és az előszobát. „Azt mondja, hogy a felhőszakadás nem öntötte el a házunkat. Ha hagytam volna, hogy elöntse, akkor meg az volna a baj. Nem öntötte el a házunk belsejét, mert szivattyúztunk. De egy felhőszakadás nem jön be a tetőn keresztül, csak a folyosóra, előszobába jött be. Három szivattyú szívta a vizet az udvarról, az utcáról, mindenhonnan” – mondta Illés Béláné kisteleki lakos.

Kistelek polgármestere elmondta, a településen gyakorlatilag egész évben belvízhelyzet van, a legnagyobb gondot mégis a külterületek, és az öreg vályogházak okozzák. Szerinte az itt lakók is hibásak, mert nem takarítják rendesen a csapadékelvezető árkokat. Ennek elmulasztását mostantól pénzbírsággal bünteti az önkormányzat.

„Maga az elvezető rendszer rendben van. A probléma az, hogy ez egy mély fekvésű terület, olyan, mint egy lavór, amiben a víz megáll. Sajnos egy elöregedett településnél, ahol nagyon sok helyen vályogházak vannak, amiknek a szigetelése megsérült, vagy esetleg nincsen, a tartós belvíz, felázás kapcsán lehetnek problémák” – nyilatkozta Nagy Sándor, Kistelek Fidesz–KDNP-s polgármestere.

Jelenleg 10 megye 191 településén folyik az ár- és belvíz elleni védekezés. A legmagasabb készültségi szint már sehol sincs érvényben, de az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság szerint a következő napok enyhébb időjárása miatt még tovább fog nőni fog a belvízzel elöntött területek nagysága. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár