Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Február 27. 07:30, szombat | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

A világ leglustább országa díját kapja...

A világ leglustább országa díját kapja...

Hiába nyerhetnek az Egyesült Államok sportolói minden országnál több érmet a vancouveri téli olimpián, a több száz milliós lakosú országban akkor is többen vannak a tévé előtt nasizók, mint a sportemberek. Egy közepesen tudományos ö

Tévé, sör, chips

A The Daily Beast portál publicistái a jelenleg zajló téli olimpiai apropóján döntöttek úgy, hogy a sporteseményhez hasonlóan felvonultatják az esélyes országokat, és megpróbálják meghatározni, egy képzeletbeli olimpián melyik nemzet lenne a tévé előtt ülés, a chips ropogtatás vagy internetezés bajnoka, és az elért eredményeket tekintve melyik állhatna fel a világ leglustább országainak helyt adó dobogó legmagasabb fokára.

A kutatók az összesítéshez négy kategóriát határoztak meg: a naponta elfogyasztott kalória mennyiségét, a tévé előtt töltött órák hosszát és az internethasználati szokásokat vetették össze a sportolási hajlandósággal. A vonatkozó adatokat a ComScore tavalyi adatgyűjtése, az ENSZ 2009-es statisztikai évkönyve, valamint az OECD 2009-es "Society at a Glance" című jelentését felhasználva gyűjtötték össze; míg a nevezett 24 országot azon OECD-tagok közül választottak ki, amelyekről az elemzéshez szükséges kategóriákban kellő mennyiségű adat állt rendelkezésre.

Az összesítést az Egyesült Államok nyerte, amely a sportolástól való idegenkedés és az internethasználat gyakoriságának rajtszámában a bronzérmet vihette haza, míg a kalória bevitel és a tévé előtt töltött órák számát tekintve aranyérmes helyezést ért el. A dobogó második fokára az idei téli olimpiának otthont adó Kanada állhatott fel. Az USA északi szomszédja lakosainak minden más országnál nagyobb arányú internethasználati szokásainak köszönheti sikerét. A bronzérmet Belgium kapta. A helyiek a vizsgált 24 ország közül másodikként végeztek a kalóriabevitel arányát tekintve, ami - a sör, a csokoládé, a waffel és a sültkrumpli európai hazájáról lévén szó - talán nem is annyira meglepő...

Egy fokkal maradt le a dobogós helyezésről Törökország, amelynek lakói sportolástól való idegenkedésükkel teljesítettek minden nemzetnél jobban, míg Nagy-Britannia ugyanebben a kategóriában nyert ezüstérmével szerezte meg az ötödik helyet. A hatodik helyezett Lengyelország és a hetedik Mexikó a tévé előtt ülés versenyszámában teljesített kiemelkedően, a bronz-, illetve ezüstérmet szerezve meg. Az első tíz helyezett között Franciaország, Németország és Portugália kapott még helyet.

A további listán szereplő Írország a kalóriabevitel tekintetében lett bronzérmes (megint a sör...), de a tévé és internet előtt töltött órák számát tekintve egészségesebben teljesített, így a kutatók a 14. helyre sorolták. Dél-Korea az internethasználatot tekintve rögtön Kanada után áll, de mivel a helyiek kevesebbet esznek, tévéznék, és nem utálnak annyira mozogni az ország a 15. helyezettként került a listára. Az összesítés végén Finnország, Ausztria, Új-Zéland, Svédország és az adatok szerint a legkevesebbet tévéző nemzet, Svájc szerepel.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.