Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Január 31. 11:40, kedd | Helyi
Forrás: HírTv

Adó módjára hajtják be Győr-Moson-Sopronban a talajterhelési díjat

Adó módjára hajtják be Győr-Moson-Sopronban a talajterhelési díjat

Tízszeresére emelkedik a talajterhelési díj február elsejétől.

Így az eddigi 120 helyett legalább 1200 forintot kell fizetni minden egyes elfogyasztott köbméter ivóvíz után azoknak, akiknek az ingatlanja nincs rákötve a kiépített szennyvízcsatornára.

Az érzékeny besorolású, értékesebb vízbázisú területeken a díj a korábbi harmincszorosa lesz, azaz 3600 forint köbméterenként.

"Ha veszünk egy 10 köbméter ivóvizet fogyasztó ingatlant, ami azért már egy nagyobbacska család, havonta, akkor ő tízszer 3600, azaz 36000 forintot fog fizetni talajterhelési díj címén, szemben, ha rákötne a csatornával nagy hirtelen, akkor a csatornadíjat kellene kifizetnie, ami négyezer valahány száz forint" - mondta a Hír TV-nek Tőke László, a Pannon-Víz Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A győri székhelyű Pannon-Víz Zrt. működési területén a szigorítás mintegy 10 ezer háztartást érint. A jogszabályváltozás célja, hogy a csatornarendszerre történő csatlakozásra késztesse az ingatlantulajdonosokat.

Tőke László elnök-vezérigazgató, Pannon-Víz Zrt., Győr: "A településeken nagyon sok helyen kiépült már a csatornahálózat, ebben jelentős uniós és állami támogatások is szerepeltek, ám nem minden ingatlantulajdonos csatlakozott erre a rendszerre, aki egyébként megtehetett volna. Ennek jó gazdasági háttere volt, hiszen aki ezt nem tette meg, hogy rákössön a rendszerre, azok talajterhelési díjat voltak kötelesek fizetni, amit az önkormányzat vetett ki, és ő is szedett be. Ennek a mértéke 120 forint volt köbméterenként."

"Azok a családok, ahol erre anyagi fedezet nincs, tehát hogy rákössék a csatornára a saját rendszerüket, ott azért valamilyen támogatást kellene adni, hogy ezt megtehessék, természetesen csak azok, akik bizonyíthatóan nem saját hibájukból nem kötötték idáig rá" - fogalmazott egy abdai férfi.

A Győr melletti Abdán 70 olyan ingatlantulajdonosról tudnak, akiket érint a talajterhelési díj drasztikus emelése.

Szabó Zsolt polgármester, Abda, független: "A számlából, a csekkből fogják ezt észrevenni, aki nem fizeti be, attól adó módjára be kell hajtanunk ezt az összeget. Ez az összeg minden településen egy elkülönített környezetvédelmi alapba kerül, amelynek a felhasználása korlátozott, tehát kizárólag környezetvédelmi célokra lehet felhasználni a továbbiakban."

A polgármester úgy számol, február 1. után mindenki arra törekszik majd, hogy rákössön a csatornára.

Szabó Zsolt: "A szakfelügyelet díja abban az esetben, ha már az ingatlanon belül van a leágazás, akkor 8-10 ezer forint körüli összeg, a közműfejlesztési hozzájárulás pedig 40-50 ezer forint körüli összeg még pluszban, akinél még ez sincs kiépítve, hogy az ingatlanon belül legyen a lekötés."

A Pannon-Víz Zrt.-nél az ingatlantulajdonosoknak kedvezményesen számítják fel a csöveket, és az első félévben a szakfelügyeleti díjból is engedményt adnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?