Városlista
2024. augusztus 15, csütörtök - Mária

Hírek

2011. December 12. 07:30, hétfő | Helyi
Forrás: HírTv

Adósságkezelési tanácsadók segítenek beosztani a rászorulók pénzét Győrben

Adósságkezelési tanácsadók segítenek beosztani a rászorulók pénzét Győrben

Adósságkezelési tanácsadók segítenek beosztani a pénzt száznál is több győri, valamint Győr környéki családnak.

Az önkormányzat által alkalmazott szakemberekhez többnyire a közüzemi szolgáltatók irányítják azokat az ügyfeleket, akiknek a köztartozása még nem haladja meg a 400 ezer forintot - számol be a Hír TV.

A tanácsadók legfeljebb másfél évig, de legalább addig ellenőrzik a rászorulók háztartási kiadásait, amíg tartozásaikat ki nem egyenlítik. A résztvevő családoknak csupán a négy százaléka nem tudja befejezni sikeresen a programot.

- Közel százezer forint, amit most hirtelen, még a decemberi hónapra be kellene fizetni - ennek az arcát nem vállaló férfinak október óta nincs állása, volt munkáltatója pedig még tartozik neki kéthavi fizetésével. Hiába próbál, nem tud elhelyezkedni, a befizetetlen csekkek miatt pedig több felszólítást is kapott.

- Hozza magával a felszólító leveleket, szedje össze otthon, és egy papírra legyen kedves felírni, hogy melyik szolgáltatónál mennyi a hátraléka - közli a telefonos érdeklődésre az adósságkezelési tanácsadó.

Hosszabb munkanélküliség és devizaadósság. Legtöbbször ezek az okok vezetnek oda, hogy egy család bajba kerül.

Sass Szilvia adósságkezelési tanácsadó: "A családok általában úgy keresnek fel minket, hogy vagy a családsegítős, vagy gyermekjólétis kollégák irányítják őket hozzánk, vagy a közüzemi szolgáltató szokták az ügyfeleket küldeni. Velük rendszeres és folyamatos kapcsolatban vagyunk, elhelyeztünk náluk szóróanyagokat, így megtalál, aki ilyen problémával rendelkezik. Vagy aki már megfordult nálunk, esetleg a szomszédjának, ismerőseinek javasolja, hogy keressenek fel minket."

A tanácsadók akkor segítenek, ha a családnak van elegendő bevétele a számlák kiegyenlítéséhez, csak a pénzt nem jól osztják be.

Ácsné Drobenák Hajnalka tanácsadó: "4 százalék az, aki nem tudja befejezni ezt a programot, a 96 százalék sikeresen befejezi. Ez az adósságkezelés kifejezetten egy sikertörténet, az ügyfelek nagyon sok mindent tanulnak ez alatt a folyamat alatt, a tanácsadás számukra nagyon hasznos. Nagyon komoly fegyelemre szoktatjuk őket, komoly rendszerességre, kontrollra saját számláik, saját életük, a saját háztartás-gazdálkodásuk fölött."

Győrben 80, a megyeszékhely környékén további 20-30 eladósodott család van a szakemberek látókörében.

Ladányi Zsigmond körjegyző, Rétalap: "Vannak, akik önhibájukból, tehát az elmúlt 1-2 év alatt nem volt munkájuk, és ezért gyülemlett fel az adósságuk, azoknak a legnagyobb segítség, mert ott a munkavégzés és a kereseti hajlam megvan, és akik most el tudtak helyezkedni, és így tudják feldolgozni, de az egy összegbe történő megfizetés aránytalanul nagy terheket róna rájuk."

A nagyobb gond a notórius nem fizetőkkel van. Ha az ilyen családok nem működnek együtt a szakemberekkel, előbb megszüntetik náluk a villany-, a gáz, vagy a vízszolgáltatást, majd az önkormányzati lakásból is ki kell költözniük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 15. 08:11, csütörtök | Helyi

Még nem kell aggódni a FLIRT miatt Győrben

A járványügyi szabályok betartásával megelőzhető, hogy iskolakezdéskor berobbanjanak a fertőző megbetegedések.

2024. Augusztus 14. 14:53, szerda | Helyi

Nagyszabású ingyenes rendezvénnyel ünnepel ősszel az ETO Park

Óriási bulival és színes programokkal várja a lakosságot az ETO Park Szolgáltató & Élményközpont 2024. szeptember 20-án! Az esemény apropóját az adja, hogy újra élettel telik meg az épület. Közel két év kemény munka után szeptember

2024. Augusztus 14. 09:14, szerda | Helyi

Liszt-liszt, csak a csomagolás más?

Annyi féle liszt van a boltok polcain, hogy rendkívül nehéz eligazodni közöttük és kiválasztani a célnak megfelelőt.

2024. Augusztus 14. 08:13, szerda | Helyi

Táborozók a győri kórház Skill laborjában

Újraélesztést gyakoroltak és még egy rutinműtétet is kipróbálhattak a gyerekek a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház „Ecc-Petz” táborában.