Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Május 13. 07:21, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Adóváltozás és jövedelem 2012-ben

Adóváltozás és jövedelem 2012-ben

Az új magyar konverencia program 2012-re a személyi jövedelemadó kapcsán ún. felezett szuperbruttó adóalapot tervez az érvényes törvénynek megfelelően. A még a Bajnai-kormány időszakában bevezetett szuperbruttósítás lényege, hogy a br

A konvergencia program az ennek következtében kieső állami bevételeket az alkalmazotti adójóváírás szűkítésével tervezi ellentételezni, noha ez nem szerepel a 2012 és 2013 évi szabályokat is rögzítő hatályos adótörvényben. A szigorítás révén 2012-ben összesen mintegy 180 milliárd (bár a legutóbbi kormányzati megnyilatkozások szerint csak 140 milliárd), 2013-ban pedig mintegy 230 milliárd forintos megtakarítást várnak. Ezzel gyakorlatilag megszűnne az adójóváírás intézménye. Az egyes jövedelmi szintek adóterhelésének reális vizsgálatához többek között a jövő évi adó-jóváírási szabályok ismeretére lenne szükség. Ezzel kapcsolatban azonban a „megtakarítandó” összeg kivételével jelenleg még nem áll rendelkezésre információ. Egyelőre ismeretlen, hogy mekkora jövedelemig jár a maximális összeg (s az mekkora lesz), illetve hogy mekkora jövedelem lesz a jogosultság felső határa.

Az adójóváírás havi maximuma 2011-ben a korábbi havi 15,1 ezer forintról 12,1 ezer forintra csökkent. A maximális adójóváírást jelenleg a legfeljebb havi bruttó 180 ezer forintot keresők tudják igénybe venni, bruttó 260 ezer forintos havi jövedelem felett pedig a lehetőség teljesen megszűnik. Amennyiben a jelenlegi adójóváírás szabályok nem változnának és a minimálbér is változatlan maradna, az ún. „a felezett szuperbruttó” alapra való áttérés 2012-ben változatlan bruttó jövedelem mellett átlagosan kb. 3 százalékkal emelné a nettó jövedelmet. Például a havi bruttó 100 ezer forintot keresők 2,2 ezer forinttal, a bruttó 200 ezer forintot keresők 4,3 ezer forinttal, míg a bruttó 300 ezer forintot keresők 6,5 ezer forinttal több nettó bért kapnának-olvasható a GKI Gazdaságkutató oldalán.

Azonban azokban a jövedelmi kategóriákban, amelyekben az adójóváírásnak hatása van, annak drasztikus csökkentése egyben a nettó jövedelmek csökkenését okozza. A bérek – ezen belül a minimálbér – emelésével e negatív hatás részben vagy egészben elvileg ellensúlyozható, ha a munkaadók készek és képesek erre.Az állami bevételek 140 milliárd forinttal történő növelése (s ezzel az adójóváírás azonos csökkentése) például lehetséges úgy, hogy a magánszemélyek havi bruttó 180 ezer forintos jövedelemig egységesen 4,5 ezer forintos adójóváírásra lesznek jogosultak, az ennél magasabb jövedelemmel rendelkezőknél pedig megszűnik az adójóváírás. Ebben az esetben a minimálbér nettó értékének megtartásához kb. 12 százalékos emelésre lenne szükség. A bruttó 100 ezer forintot keresők esetében az adójóváírás ilyen mértékű csökkentése az szja-változások kedvező hatásával együtt is kb. 7 százalékos nettó csökkenést okozna, aminek a kompenzálása kb. 8,5 százalékos bérfejlesztést igényelne.

A változások nyertesei és vesztesei, a növekvő differenciálódás és a vállalatokra hárított béremelési kényszer okozta feszültségek tehát hasonlóak lesznek az ideihez. Ugyanakkor az adóváltozás miatti vállalati bérfejlesztés iránti igény nagyobb lehet az ideinél, aminek a vállalatok széles köre aligha tud majd megfelelni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal