Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2023. November 23. 09:26, csütörtök | Életmód
Forrás: MTI

Agrárkamara: idén is lesz elég karácsonyfa

Agrárkamara: idén is lesz elég karácsonyfa

Idén is lesz elég karácsonyfa, a belföldi ültetvények kitermelése elkezdődött - közölte az MTI-vel csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Magyarországon az ünnepi időszakban akár 2 millió fenyőfa is vevőre találhat, a kínálat túlnyomó részét a luc-, az ezüst-, és a Kaukázusban őshonos nordmann teszi ki. Ezekből a környező országokba is jut, míg az itteni piacra körülbelül félmillió fenyő érkezik más országokból. A kitermelés november közepétől a földlabdás fákkal kezdődött - írták.

A közlemény szerint a belföldi termőterület 3000-3500 hektár, túlnyomó részük Vas, Zala, Somogy vármegyében található, de a Mátra és a Bükk környékén, valamint Nógrád vármegyében is sokan foglalkoznak ezzel a tevékenységgel.

Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. A minőség a jó szaporítóanyagnak és a korszerű termesztéstechnológiának köszönhetően évről évre jobb.

A NAK hangsúlyozta, hogy érdemes valódi fenyőt választani, mert a műfenyő gyártása környezetszennyező, ráadásul a túlnyomó része Kínából érkezik, ökológiai lábnyomát így hosszas a szállítás is növeli. A műanyag fák csak akkor tekinthetők környezetbarátnak, ha legalább 20 évig használják őket - tették hozzá.

Címkék: fenyőfa, karácsonyfa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.