Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2022. Szeptember 18. 11:37, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Agrárminisztérium: megjelent a takarmányszállítási támogatásról szóló jogszabály

Agrárminisztérium: megjelent a takarmányszállítási támogatásról szóló jogszabály

Megjelent az aszály veszélyhelyzeti operatív törzs döntése alapján kidolgozott rendelet, amely "a történelmi léptékű aszály" miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány-szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget. A támogatás keretösszege 3 milliárd forint - közölte az Agrárminisztérium vasárnap az MTI-vel.

Közleményükben azt írták, a támogatást a takarmány szállításához szükséges kilométer alapján számolják el, amelynek igazolására az állattartóknak a június 1. és szeptember 23. között kiállított fuvardokumentumokat (vagy ezek másolati példányát) kell benyújtaniuk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) illetékes falugazdászaihoz szeptember 26-áig. Ezt követően a támogatási kérelmeket október 3-9. között lehet elektronikus úton a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) beterjeszteni.

A gazdálkodó által az agrárkamara részére továbbított dokumentumoknak külön-külön vagy akár együttesen tartalmazniuk kell a fuvardokumentum azonosítószámát, kiállításának dátumát és kiállítójának azonosító adatait, a számla számát (ha a fuvardokumentumot számla alapján állították ki), a szállított tömegtakarmány megnevezését és mennyiségét, a tömegtakarmány-szállítás címzettjét (azaz az állattartó nevét és címét), az átvevő aláírását és a szállított tömegtakarmány állattartó részére történő szállításához szükséges távolságot kilométerben megadva. A támogatás mértéke 300 forint/kilométer azzal a feltétellel, hogy egy állattartó legfeljebb 3000 kilométerre nyújthat be támogatási igényt.

A támogatási konstrukció kedvezményezettjei - az egységes nyilvántartási és azonosítási rendszerbe (ENAR) augusztus 1-jéig bejelentett állategyedekkel kapcsolatban - azok a juh- és szarvasmarhatartók, akik az idei évben termeléshez kötött támogatás iránti kérelmet nyújtottak be, illetve azon kecsketartók, akik a 2021. évi "kecske csekély összegű támogatásban" részesültek. Támogatási kérelmet nyújthatnak be azok a lótartók is, akik a vidékfejlesztési programban a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának "in situ megőrzés" intézkedésre 2022-ben támogatást igényeltek - ismertették.

Az állattartókat segítő intézkedést az Agrárminisztérium az úgynevezett válságtámogatási formában hirdette meg, amely lehetővé teszi, hogy az érintettek az úgynevezett csekély összegű támogatástól (25 ezer euró/3év) elkülönülő, 62 ezer eurós összeghatárig részesülhessenek a takarmányszállítási támogatásból.

A MÁK a NAK által igazolt takarmányszállítási kilométerek alapján dönt a beérkezett támogatási igényekről, és egyúttal intézkedik a jogos támogatási igények kifizetéséről - olvasható a minisztérium közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest